Je to tak. Slovenský motoršport čaká absolútna novinka. Sú ňou prvé Majstrovstvá SR v digitálnom motoršporte, ktoré sa budú organizovať priamo pod hlavičkou SAMŠ. To znamená, že víťaz bude oficiálne majstrom Slovenska. SAMŠ v tom však nie je samé a na tomto projekte spolupracuje so sim-racingovou komunitou Onlineracing.eu. Keďže pôjde o oficiálne MSR, dôraz je kladený na kvalitu šampionátu a preto sa ho nebude môcť zúčastniť úplne hocikto. 

Hviezdy slovenského motoršportu

Jadro štartového roštu budú tvoriť simulátoroví, aj reálni pretekári. Môžeme sa tešiť na mená ako Maťo Homola, Richard Gonda, Štefan Rosina, Martin Koči, Filip Sládečka, či Andy Studenič. V pretekoch MSR budú môcť štartovať len držitelia platnej licencie vydanej SAMŠ. Reálni pretekári môžu využiť svoje platné licencie a aby neboli MSR uzavreté len pre túto vybranú spoločnosť, SAMŠ vytvorilo licenciu pre digitálny motoršport

O ňu môže požiadať prakticky každý, no keď som spomínal, že MSR sa nebude môcť zúčastniť každý, myslel som to vážne. Tých najlepších od priemeru totiž oddelí kvalifikácia pred pretekmi, do ktorých nastúpi už len TOP30 jazdcov. K účasti, okrem licencie, o ktorú môžeš požiadať tu, potrebuješ herný volant, pedále, stabilné internetové pripojenie, nainštalovanú hru RaceRoom a komunikačný softvér Discord. Po splnení týchto požiadaviek sa už môžeš prihlásiť do šampionátu prostredníctvom tohto formulára. Ale pozor! Ako to už býva na Slovensku, nič tu nie je zadarmo a SAMŠ si pýta aj štartovné v hodnote 20 €.

Čo sa týka samotných pretekov, jazdiť sa bude s autami kategórie GT3. Celý šampionát bude pozostávať zo 14 podujatí na okruhoch: Slovakiaring (2x), Imola, Monza, Portimao, Spa Francorchamps, Zolder, Zandvoort, Redbullring, Paul Ricard, Nurburgring, Silverstone, Most a Hungaroring. Pred každým pretekom prebehne 15 min. kvalifikácia, pričom 8 pretekov bude vo formáte 30 min. šprintov a zvyšné formou 2 hod. Endurance. 

Celé MSR budú pritom vysielané naživo cez Digital Motorsport TV na FB Onlineracing.eu a aby to nebolo len „suché“ pozeranie pretekov, komentovať ich bude dvojica Michal Cimbalík a Ján Žgravčák. 

Ak máš záujem, treba sa poponáhľať. Prvé kolo totiž začína už budúci pondelok (27.4. 2020), pričom prihlášku je možné podať do 26.4. 2020.