Slováci žijú nezdravý život zámerne :)

Zdá sa, že my Slováci sme nenapraviteľní: namiesto toho, aby sme si kupovali kvalitné potraviny, zámerne si kupujeme tie najmenej kvalitné, niekedy doslova jedovatý sajrajt. A ešte aj tie potraviny, ktoré by sme mohli mať rovnaké ako na Západe, ešte aj tie chceme mať horšie – teda aspoň západní výrobcovia tvrdia, že pre náš trh vyrábajú inakšie potraviny len preto, lebo „špecifiká“ nášho trhu sú skrátka také.

Mnohí z nás nešportujú a nerelaxujú: zodpovedný človek by mal každý týždeň niekoľkokrát aktívne športovať, víkend stráviť napríklad na horách a počas roka najmenej niekoľkokrát úplne zmeniť vzduch, stráviť napríklad pár týždňov v nejakej exotike, či iba tak hrať golf v Monaku alebo potápať sa na Seychelách či v Karibiku. Ale my Slováci nie: namiesto toho radšej celé dni trávime v práci a večer sa potom iba zvalíme k televízoru.

Mnohí tvrdia, že nový zákon o emisiách je zlý a odsudzujú aj všadeprítomné kamery na STK. Pracovníci STK hovoria, že je to šikanovanie a odporúčajú ministerstvu tiež dať všade kamery, aby aj ich mohli občania stále pozorovať, či a čo robia. Veď sú platení z daní občanov.

Vyžívame sa v jazde v starých, neekologických autách

A ešte sme si aj našli záľubu v tom, žiť v znečistenom vzduchu. Mnohí z nás naschvál jazdia v starých, smradľavých, neekologických autách. A keby len to, veľa z nich dochádza na tých rachotinách denne do práce aj sto kilometrov, a dokonca ešte aj naspäť! Ako keby nemali nič lepšie na práci doma pri bazéne. A ani ich nenapadne tie haraburdy dať do šrotu a kúpiť si radšej nové, nízkoemisné autá, prípadne tie úplne bez emisií, elektrické.

Ak si niektorí z nás chcú takto ničiť život, prosím. Lenže oni znečisťujú vzduch nielen sebe, ale aj tým, ktorí jazdia vzorne na nových, environmentálne neškodných autách, ktorí jedia iba kvalitné potraviny a uvedomelo nejazdia do práce, ale radšej sa zodpovedne rozhodli relaxovať doma v záhrade pri bazéne, čo je omnoho ekologickejšie. Voči týmto zodpovedným ľuďom je naozaj veľmi nespravodlivé, že musia dýchať rovnaký znečistený vzduch s tými nezodpovednými, ktorí jazdia celé dni do práce a naspäť na tých starých rachotinách.

Preto je úplne správne, že naše štátne orgány, ktoré sú tu predsa pre občana a mali by chápať, čo ho trápi, si povedali: dosť! A rozhodli sa zasiahnuť a pritvrdiť. Od jari 2019 sa sprísňuje režim na všetkých staniciach technickej kontroly v celej republike. Bola vydaná smernica, sprísnili sa emisné normy, na stanice emisných kontrol bolo umiestnených oveľa viac kamier. A je to.

Keď si nevieme pomôcť sami, pomôžu nám úrady!

Pravda, človek nikdy nevyhovie každému. Mnohí kričia, že zákon o emisiách je zlý a odsudzujú aj všadeprítomné kamery na staniciach technickej kontroly. Pracovníci STK hovoria, že je to vraj šikanovanie – niektorí dokonca odporúčajú ministerstvu dať si tiež všade kamery, aby aj ich mohli občania stále pozorovať, či nerobia dačo nekalé, keďže aj ministerstvo je platené z daní občanov.

Lenže my si myslíme, že kompetentným išlo pri tvorbe zákona o emisiách len o naše spoločné dobro. Tí nezodpovední zasmraďovači vzduchu budú teraz musieť dať tie svoje rachotiny do šrotu a voľky-nevoľky budú musieť aj oni začať žiť ako ostatní: prestať dochádzať sto kilometrov do práce a namiesto toho si užívať v bazéne. A možno začnú konečne konzumovať iba najlepšie a najzdravšie potraviny, hrať golf a chodiť na Seychely. Ďakujeme našim zákonodarcom a štátnym úradníkom, ktorí nepochybne zodpovedne jazdia na nových autách a nezanedbávajú ani Seychely a golf, za ich prezieravý a statočný čin sprísniť pravidlá pre emisné kontroly takýmto odvážnym a empatickým spôsobom!

autor: Ivan Lehotský