V prvom rade, za odber pneumatík nesmie žiadne odberné miesto žiadať peniaze. Ak sa to deje, hrozí inšpekcia a pokuta od SOI. Od odber a likvidácia už zaplatené boli. Každá pneumatika, bez ohľadu na to, kde a ako v EÚ kúpená bola, má v cene zahrnutý recyklačný poplatok. Nie je dôvod, aby sa za to platilo dvakrát. Zároveň neplatí distributérmi/predajcami/servismi často používaný argument, ktorým klienta odkazujú na odovzdanie starých/poškodených pneumatík tam, kde boli kúpené. Poviete si, skvelé! Čo s haldou starých pneu na dvore budete robiť? Bezplatným riešením je ELTMA.

Pýtanie peňazí za odobranie starých pneumatík je nepochopenie a zneužitie systému. Hrozí za to kontrola od SOI a pokuta.

Na skladovanie pneumatík pripravených na odvoz firmou ELTMA nie sú žiadne podmienky. Môžete ich mať aj takto pohádzané na dvore.

ETLMA je nezisková organizácia založená najväčšími výrobcami pneumatík s cieľom odvozu a likvidácie starých pneumatík z celej republiky. Slovensko má približne 3000 servisov, ktoré v nejakom rozsahu s pneumatikami pracujú a podnikajú. Každý jeden má byť pripravený na bezplatný odber starých pneumatík. Následne ich odoberie ELTMA. Chod spoločnosti je hradený práve z recyklačného poplatku zahrnutého v cene každej pneumatiky. Treba sa však stať partnerom. 

Ak predajca, servis či distributér pneumatík nie je ochotný prebrať staré pneu bezplatne, úlohou klienta je podať sťažnosť na Slovenskú obchodnú inšpekciu.

Aké sú podmienky členstva v ELTMA?

V súčasnosti je na Slovensku členom približne 2000 servisov, čo sú 2/3 z celkového množstva odberných miest. Mesačne do skupiny pribudne približne 100 nových. Ak medzi nimi nie ste, tomuto venujte pozornosť a vyhnete sa problémom:

+ ELTMA zastreší predajcov, pneuservisy, distributérov - všetkých, ktorí s pneumatikami robia;

+ ETLMA distributérom garantuje neobmedzený odber pneumatík, aj viackrát týždenne;

+ každý subjekt, ktorý do systému odberu a likvidácie pneumatík vstúpi, má rovnaké podmienky;

+ odvoz starých pneu sa objednáva cez jednoduchú aplikáciu,
+ aby vám na dvore nezavadzalo veľa pneumatík (neexistujú žiadne špeciálne podmienky na ich skladovanie), ELTMA pošle odvoz vždy, keď ho objednáte a máte na odovzdanie viac ako 60 pneumatík, alebo minimálne 700 kg ich hmotnosti, ak častejšie pracujete s nákladnými či traktorovými pneumatikami;
+ POZOR! Povinnosť odoberať staré pneumatiky sa týka aj online predajcov pneumatík! Aj keď nedisponujú klasickým predajným miestom, úlohou je v každom okrese v SR dohodnúť si partnera v podobe pneuservisu pre odber za vás, aby ste mali kam klienta odkázať, keď od vás bude odber starých pneu náhodou žiadať.

Pozrite si a naštudujte web: www.eltma.sk