História modelu Lada Niva je jednou z najdlhších medzi súčasnými sériovo vyrábanými vozidlami. Jej sériová veľkovýroba začala už v roku 1977, pričom dodnes z nej vzniklo takmer 3 mil. kusov. A aj keď sa píše rok 2019, o jej nástupcovi sa stále mlčí. Dôvodov je niekoľko, v prvom rade si treba uvedomiť, že jej výroba nestíha ani po viac ako štyridsiatich rokoch pokrývať potreby bezodného domáceho trhu, ktorý prahne po jednoduchých a ľahko opraviteľných vozidlách. A ďalším z dôvodov je aj obrovská popularita segmentu SUV, takže výrobca musí nájsť ten správny recept a rozhodnúť sa, či bude aj nástupca tak ultimatívnym off-roadom, alebo zvolí „modernú“ cestu crossovera vhodného viac na asfaltové cesty ako do nehostinných terénov odľahlých vidieckych oblastí rozľahlého Ruska.

Lada Niva California

Návrhy novej Lady pôsobia veľmi realisticky.

Lada Niva v modernom šate

Zverejnené skice nie sú ničím novým, Den Dizil sa návrhom nástupcu legendárnej Nivy začal zaoberať už koncom roka 2016, napriek tomu pôsobia aj dnes aktuálnym dojmom. Ruský návrhár svojej práci evidentne rozumie a tvary auta navrhol nadčasovo. Svoj výtvor pomenoval Lada Niva California, čo je staronové označenie exportných verzií pôvodnej Nivy.

Koncepcia neznáma

Z digitálneho návrhu auta sú známe jeho tvary, druhou stranou mince je však konštrukcia auta, o ktorej sa nehovorí. Práve tá je pritom pre stavbu každej automobilovej novinky kľúčová. Návrhy modelu Lada Niva California sú každopádne spracované veľmi realisticky a dotiahnuté do najmenších detailov. O sériovej výrobe samozrejme nemôže byť reč, ide len o podarené dizajnové cvičenie dokazujúce aktuálnosť tejto témy.

Automobilka Lada predstavila v roku 2018 štúdiu Lada 4x4 Vision Concept. Je to však nástupca Nivy? To doteraz nikto z fabriky nepotvrdil.

Pridala sa aj automobilka Lada

Do špekulácií o nástupcovi aktuálnej Lady 4x4 sa v roku 2018 zapojila aj samotná automobilka z Togliatti. Tá aktuálne už pár rokov patrí do aliancie Renault-Nissan-Mitsubishi-Infiniti-Dacia-Lada. Jej štúdia Lada 4x4 Vision Concept rozvíril hladinu pozornosti a vyprovokoval diskusiu ohľadom tvarov nástupcu. Či je to predobraz budúceho modelu Lady, zatiaľ nie je známe, každopádne je isté, že sa Lada zaoberá vývojom nového SUV. Či však pôjde o nástupcu súčasnej „Nivy“, alebo len doplnenie výrobného portfólia, zatiaľ nikto s určitosťou nevie.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 9 obrázkov

Galéria obrázkov návrhu Ruského dizajnéra Lada Niva California