Hľadanie vhodnej lokality chce Tesla rozbehnúť v priebehu budúceho roka. Hovorí sa najmä o južnejších štátoch, akými sú Francúzsko a Španielsko. Vylúčená však nie je žiadna krajina.

Tesla chce postaviť výrobné priestory aj v Európe. V súčasnosti montuje autá v Kalifornii a obrovskú Gigafactory na výrobu batérií stavia v Nevade. Po dokončení má kapacita výroby dosiahnuť až 500 000 ks akumulátorov. Po nábehu Modelu 3 do výroby však bude potrebovať ďalšie haly mimo USA.


Automobilka má malé priestory aj v Holandsku. Dovezené autá zo zámoria tu dokončuje. No tie musia najskôr vyrobiť v Kalifornii. Pre zvýšenie kapacity preto potrebuje veľkú montážnu halu, sieť subdodávateľov a ďalšiu továreň na batérie. Tesla v priebehu niekoľkých rokov pravdepodobne postaví viac továrni. Niektoré na výrobu batérií a niektoré na montovanie áut. Finálne lokality však ešte nie sú vybraté.

Hovorí sa o Francúzsku alebo Španielsku

Hľadanie vhodnej lokality chce Tesla rozbehnúť v priebehu budúceho roka. Hovorí sa najmä o južnejších štátoch, akými sú Francúzsko a Španielsko. Dôvodom má byť využitie slnečnej energie. Gigatováreň v Nevade bude mať na streche slnečné panely na výrobu elektrickej energie. Ak by sa rozhodli pre rovnaký krok aj v Európe, tak krajiny ležiace na juhu budú v zjavnej výhode. Počas posledných rokov sa však skloňovali aj krajiny ako Holandsko, Nemecko, ale aj Slovensko.


Tesla nedávno odkúpila nemeckú firmu Grohmann Automation, ktorá sa špecializuje na výrobu robotov a automatizáciu. Vo fabrike tak možno bude pracovať menej ľudí, než sme zvyknutí pri iných automobilkách. Tesla musí totiž náklady na výrobu stlačiť čo najnižšie, aby dokázala konkurovať lacnejším spaľovacím autám.


Zdroj: autonews