Keďže kolega Marek nedávno vybral niekoľko tipov na darček pre domácich kutilov, ja som sa zameral na darčeky pre bežných motoristov. Som praktik, ak ma majú niečím obdarovať, najlepšie je to praktická vec. Je jedno, že je spotrebná, mňa však poteší dokonca omnoho viac, ako niečo trvácne avšak pre mňa kúpené bez rozmyslu. Týmto duchom som sa riadil aj pri výbere darčekov.

Sprej na ochranu kabeláže pred kunami

Cena: 4 €

Najlacnejšia vec v mojom zozname. Ak bývate na dedine, máte garáž, v ktorej sa dlhšie nepohybujete, určite je vysoká pravdepodobnosť, že tam nájdete niekoľko hlodavcov. Pred necelým rokom sme vám priniesli článok o porovnaní výsledných produktov, v ktorých bol sprej jasnou voľbou v pomere cena/kvalita. Sprejom môžete postriekať spodný kryt pod motorom, časti náprav, bez problémov aj vstup do garáže, či vetrací otvor. Ak má niekto negatívne skúsenosti s hlodavcami, určite mu takou maličkosťou urobíte radosť a zachránite auto.

Univerzálne gumové rohože

Cena: 10 €

Určite neznášate, ak máte od vody a blata zašpinené pekné velúrové koberčeky. Strašne ťažko sa pritom čistia a prevencia je pritom veľmi jednoduchá. Kúpte do auta gumové rohože, ktoré v univerzálnom prevedení pasujú do bežných modelov. Dajú sa prispôsobiť rôznym rozmerom, umyjete ich veľmi jednoducho a koberec zostane stále čistý. Praktická vec do každodennej prevádzky.

Deka na prepravu psov

Cena: 12 €

Máte doma milovníka alebo milovníčku zvierat a stále sa sťažuje na zanedbané sedačky? Prípadne jej musíte vysávať auto od chlpov zo psa? Kúpte jej deku na prepravu psov. Nemusíte ju pritom dať len na zadné sedačky, svoje miesto nájde aj v kufri, prípadne ak auto stojí a váš štvornohý miláčik si chce oddýchnuť, ani zablatené labky vám už nebudú vadiť, keďže deku jednoducho vyčistíte.

Stojan na pneu

Cena: 13 €

Opäť praktická vec. Či už skladujete pneumatiky doma v pivnici, v garáži, alebo u suseda, stojan na pneu je šikovný pomocník k jednoduchému uskladneniu pneumatík počas ich nečinnosti. Pneumatiky netrpia, viete si ich označiť v poradí a nemusíte písať na pneu jej umiestnenie. Ušetrí vám miesto s porozhadzovanými pneumatikami a trocha prinúti disky vždy po sezóne umyť. Veď keď už ich musíte dvíhať a ukladať naň, azda sa nikto nenájde, komu by špinavé disky nevadili. Či?

Vyhrievaný poťah

Cena: 12 €

Že máte vyhrievané sedadlá a poťah nepotrebujete? Čo ak ale prevážate aj dieťa vzadu a kožené sedačky už prvý majiteľ nevybavil výhrevom aj vzadu? Alebo máte klasickú taliansku (španielsku alebo inú južnú) verziu auta, kde je koža a výhrev sedadiel veľmi ojedinelou kombináciou. Vo všetkých prípadoch je vyhrievaný poťah efektný pomocník, stojí bagateľ voči dorobeniu originálne kabeláže a môžete ho pred letom jednoducho odložiť.

Akumulátor

Cena: od 50 €

Vážne? Pod stromček akumulátor? A prečo nie? Ako majiteľ „víkendovky“ väčšinu zimy odstavenej v garáži viem, aké je to mať akumulátor v zlom stave. Aj keď ho budete pravidelne dobíjať, jednoducho nikdy nevydrží toľko, čo každodenne používaný akumulátor. A keďže víkendovka cez zimu stojí, v lete vám stačí na naštartovanie jeden impulz a zvyšné teplé štarty zvládne aj takmer mŕtvy akumulátor, jednoducho kúpu nového odkladáte do nekonečna. Veď aj tak za 3 roky odíde, poviete si, tak načo. Ak teda máte v okolí majiteľa víkendovky, ktorý má večne problém s akumulátorom, môže byť toto zaujímavý praktický darček.

Nabíjačka autobatérií

Cena: 29 €

Druhá vec, vhodná nielen pre majiteľa víkendovky, ale pre hocikoho. Pre toho s víkendovkou však obzvlášť. Keď už dostane novú batériu, prečo jej trocha nepomôcť k dlhšej životnosti aspoň častým nabíjaním? Akumulátor Starline dokáže byť pripojený dlhodobejšie a udržiavať batériu v kondícii.

Štartovacie káble

Cena: 11 €

Do tretice opäť niečo s touto tematikou. Ak si majiteľ veterána jednoducho nový akumulátor nekúpil, v lete ho mohol niekoľkokrát zradiť. Pomoc sa nájde, ale nie všetci nosia so sebou aj štartovacie káble. Alebo jednoducho môže pomôcť hocijakému druhému nešťastníkovi, ktorý premýšľal podobne a nový akumulátor si nekúpil. A spraviť aspoň takýto dobrý skutok určite poteší.