Automobilky celosvetovo predali v r. 2017 o 2,4 % viac osobných a ľahkých úžitkových vozidiel ako v roku 2016.

India výrazne posilňuje

"Automobilový trh bol v roku 2017 úspešný a ekonomiky udržali rast, zatiaľ čo rozvíjajúce sa trhy ako Rusko a Brazília sa v minulom roku vrátili k rastu," uviedol Felipe Munoz, globálny analytik spoločnosti JATO. SUV autá sa tešia mimoriadnej popularite nielen v Európe. Celosvetovo ich predali 27,85 miliónov, čo je nárast o viac ako 3 milióny a 12,7 %. Najväčší podiel na trhu mali v Číne, Severnej Amerike a samozrejme v Európe. V Japonsku boli najpopulárnejšie malé mestské autá, v Latinskej Amerike kompakty.

K celosvetovému nárastu prispela výraznou mierou Brazília s +9,4 % oproti r. 2016. Rapídne rástli predaje aj v Indii, tentokrát o 8,8 %. India by onedlho mohla obsadiť štvrté miesto najväčších automobilových trhov a „poraziť“ tak Nemecko, ktoré minulého roku rástlo o 2,8 %.

"Výsledky v roku 2017 ukazujú, že napriek kríze s dieselovými motormi a problémami ako napr. Brexit, automobilový trh ako celok naďalej rastie. Bude zaujímavé sledovať dôležitosť rozvíjajúcich sa trhov ako napr. India, ktorá môže predbehnúť Nemecko a dostať sa tak na 4. miesto najväčších automobilových trhov sveta. Pozitívne signály vykazuje aj Latinská Amerika," pokračoval Munoz.

SUV stále populárnejšie

Dominanciu SUV premietli klesajúce predaje „klasických“ typov karosérií. Kompakty klesli o 4,5 %, poklesli aj limuzíny strednej triedy, kombi a MPV. Malé mestské autá paradoxne stúpli, najmä kvôli rastúcemu trendu v Japonsku. Japonci si ešte stále uvedomujú, že do mesta je vhodné malé auto a nie prerastené SUV. A nezabudnime na ich špecifickú kategóriu „kei cars“. Pick-upy rástli tiež, najmä vďaka rastúcemu dopytu v Severnej Amerike, Latinskej Amerike, Európe a Ázii - Pacifiku.

Ktoré autá sme celosvetovo kupovali najviac? Kráľom je majestátny Ford F-Series. Zvýšil náskok oproti Toyote Corolla. Tretím je VW Golf a štvrtým Nissan X-Trail / Rouge. Ten je najpredávanejším SUV sveta.

Toyota jednotkou

Zo značiek vedie stále Toyota s 7,8 miliónmi predaných vozidiel. Narástla o 5 % oproti roku 2016. Na krk jej dýcha druhý Volkswagen a tretí Ford. Viac info nájdete v priloženej tabuľke.

Ako si viedli autá s pohonmi na alternatívny zdroj energie (AFV)? Predali ich 3,79 milióna so 4,4 % podielom na trhu, čo je o 0,9 % viac ako v roku 2016. Japonsko je jedným z najväčších a najvýznamnejších trhov pre AFV. Nórsko si však udržalo vedúci podiel na trhu, pričom predstavovalo 41,9 % predaných AFV, nasledovalo Japonsko na 27,8 % a Izrael 9,5 %. 

Celkové predaje rýdzich elektromobilov dosiahli 668 000 kusov, čo predstavuje nárast o 78,4 %. Hybridy dosiahli 2,51 miliónov jednotiek, čo je rekord, čiastočne dosiahnutý vďaka silnému rastu v Číne, Indii a Európe. Plug-iny predstavovali 417 300 kusov, a teda nárast o 62,5 % poháňaný Čínou, USA a Japonskom.

Najpredávanejšie auto sveta, Ford F-Series.

Najpredávanejšie SUV sveta, Nissan X-Trail / Rogue

Zdroj a foto: JATO