Na poľských cestách si dávajte pozor. Jazdia oveľa drsnejšie ako my. Pozerajte sa častejšie dozadu. 

V Poľsku je aktuálne registrovaných takmer 27 miliónov vozidiel. Osobákov je zhruba 20 miliónov, 2,4 mil. skútrov a motocyklov, 3 milióny nákladiakov (ako si sa mi tomu nechce veriť, že len toľko :P) a 2 milióny traktorov. Cestná sieť je na tom kvalitou asi rovnako ako u nás. Sú krásne úseky a sú doslova tankodromy. Diaľnic a rýchlostných ciest majú 3200 kilometrov. Ich pomerné zastúpenie je zhruba 50 na 50.  

Nápomocné frázy

Poľština je slovanský jazyk. Medzi naším rodným jazykom je dosť veľký rozdiel. Stačí sa ale len započúvať a trošku sa posnažiť a dorozumiete sa aj po slovensky. Pre prípad tu máme nápomocné frázy. Nezabúdajte, že veľa Poliakov pracovalo a stále pracuje v zahraničí, čiže aj s medzinárodnými jazykmi sa zvyčajne dohovoríte bez problémov. 

  • Zavolajte Políciu - Prosze zadzwonic po Policje!
  • Kde nájdem najbližšiu benzínovú stanicu? - Gdzie znajduje sie najblizsza stacja benzynowa?
  • Stratil som sa. -  Zgubilem sie.
  • Ďakujem -Dziekuje!

Poľská dopravná polícia 

V Poľsku je približne 9000 dopravných policajtov. Využívajú podobné metódy zisťovania a dokumentovania priestupkov ako u nás. Popravde som sám zažil aj situáciu, kedy policajt stal skrčený za civilným autom a meral rýchlosť cez stiahnuté okná policajného neoznačeného auta. Ešte dobre, že mi všetci protiidúci blikali dobrých 5 kilometrov. Dopravné priestupky zvyčajne riešia len dopraváci. Nie je výnimkou, že vás zastavia aj colníci či pohraničiari, alebo poriadkové zložky, ak sa priestupku dopustíte, alebo existuje podozrenie z priestupku. 

Priestupky a odobratie vodičáku

Policajt vám môže zadržať vodičský preukaz na mieste, a to na dobu až 3 mesiace, keď prekročíte maximálnu povolenú rýchlosť v obci o 50 km/h. Rovnako na tri mesiace vám na mieste zoberú vodičák, ak v aute prepravujete viac ľudí, ako je povolené. 


Ak vodič nerešpektuje tento zákaz a je opätovne prichytený, tak sa zákaz automaticky predlžuje o ďalších 6 mesiacov. Ak je chytený opäť, čiže do tretice, hrozí mu odobratie vodičského oprávnenia.

Čo robiť, ak sa vám pokazí auto? 

Ak sa vám na ceste pokazí auto, automaticky musíte zapnúť výstražné smerovky. Na diaľnici a rýchlostnej ceste musíte umiestniť trojuholník vo vzdialenosti 100 metrov za autom. Mimo obce, či mimo zastavanú časť obce, kde je zakázané parkovať, použite smerovky a trojuholník vo vzdialenosti 30 až 50 metrov. V zastavanej časti obce, kde je parkovanie povolené, stačí použiť iba výstražné svetlá bez trojuholníka. Ak vám na aute smerovky nejdú, alebo máte nejaké vozidlo bez smeroviek, v tomto prípade musíte umiestniť trojuholník bezprostredne za auto, resp. môžete aj na auto, nie však vyššie, ako jeden meter. 

Čo robiť pri nehode? 

Ak sa vám stane nehoda, mali by ste auto odstrániť z vozovky a zabezpečiť plynulosť premávky. Popravde, stav a polohu áut si radšej nafoťte. Ak to je možné, mali by ste si vymeniť údaje s druhým účastníkom a spísať tlačivo o škodovej udalosti. Ak to nie je možné, volajte políciu, cez linku tiesňového volania – 112. Je jedno, aký druh pomoci v prípade dopravnej nehody potrebujete, kontaktujte 112ku. Volať policajtov pri škodovej udalosti nie je nutné. Osobne by som ich radšej zavolal, a to aj  vtedy, ak som vinník, ale aj ako poškodený a hmotná škoda je minimálna. Povinnosť volať policajtov nastáva vtedy, ak dôjde k zraneniu, veľkej škode, alebo k usmrteniu. V podstate úplne rovnaké dôvody, ako u nás.