Jedným z naj príkladov restomod je C2 Corvette Stingray od Ares Design

Podobný princíp, rozličný prístup a výsledok

C2 Corvette od Ares Design, Mustang Eleanor a tiež Range Rover Chieftain. Alebo práca Singeru (Porsche) a Alfaholics (Alfa Romeo). Pri všetkých projektoch ide o restomod (restoration+modern parts/technology). Tvorcovia tak zrenovujú časť auta, ďalšie však nahradia modernými prvkami výbavy a technikou. Nie sú viazaní použitím originálnych dielov a čo najvernejšiemu zobrazeniu pôvodného auta, ako je to pri klasickej autorenovácii so zameraním na absolútne detaily. Neviaže ich ani názov, pozrite napríklad na "náčelníka" Chieftain. Na všetky príklady prikladám nižšie prepojenia článkov.

Aj keď musí výsledok pripomínať predchodcu, pozrite sa napr. na včerajšiu Corvette. Má iné kolesá, vpredu LED lampy, šasi je zo súčasnej C7ky! Ani srdce pod kapotou neostalo pôvodné, ale ide o 6,2 V8 LS3 z Corvette C6. Podobné prípady sú brutálna klasika v podobe Range Rover Chieftain s prvkami výbavy moderného auta v klasickom šate. A taktiež Eleanor Mustang, ktorý postavia na základoch predlohy z filmu 60 sekúnd. 

Klasický interiér Chieftana s najmodernejšou výbavou. Aj to je restomod.

Oproti tomu „klasická“ renovácia má za úlohu dať auto do pôvodného stavu a zachovať jeho originalitu. Oba postupy, restomod aj autorenovácia, chcú odkázať na časy minulé. Robia to však iným spôsobom a výsledkom je rozličný prístup. Cielia aj na inú skupinu zákazníkov. Zberatelia, ktorých láka minulosť automobilizmu a originalita, dajú prednosť čo najvernejšiemu zreštaurovaniu auta. Tí, ktorí chcú jednoznačný unikát, jazdné vlastnosti, výkony a výbavu na úrovni dneška, siahnu po restomod úprave. Dosiahnete na 90 % pôvodný vzhľad klasiky, pod plechmi však máte auto súčasnosti. A ako je na tom cenové porovnanie? Záleží na tom, aký raritný je pôvodný kúsok. Ceny oboch prístupov môžu atakovať nebeské výšiny.

Čo je viac po chuti?

Ktorý prístup sa vám pozdáva viac? Ak by sme si ako príklad vzali včerajší C2 Stingray, chceli by ste restomod, alebo zreštaurovaný originál?

CHCELI BY STE RESTOMOD ALEBO ZREŠTAUROVANÝ ORIGINÁL?
  • Restomod ( 64% )

     

  • Zreštaurovaný originál ( 36% )

     

Odpovedalo 64 ľudí