Zdá sa, že v Toyote niekto skutočne rozmýšľa. Prakticky najväčší svetový producent hybridných áut je od dodávok batérií pre svoje autá životne závislý, v dobe zintenzívňujúcej sa elektromobility je preto dôležité zaistiť najmä dostatok jednotlivých komponentov. Už pred časom obleteli svet informácie o tom, že Toyota kupuje bane na nerastné bohatstvo, teraz sa k tomu oficiálne pridáva aj nový spoločný podnik so spoločnosťou Panasonic na výrobu prizmatických (hranatých) batérií. Práve tie považujú Toyota aj Panasonic za obchodne perspektívnejšie, než klasické valcové. Predmetom spoločného vývoja a čoskoro aj výroby majú byť aj nové, bližšie nešpecifikované technológie súvisiace s batériami.

Produkt spoločného vývoja spoločností Toyota a Panasonic bude k dispozícii aj ostatným výrobcom elektrických áut.

Vyrobíme univerzálne akumulátory

V spoločnom podniku, kde bude mať Toyota väčší podiel (51 % Toyota, 49 % Panasonic), začne výroba prizmatických akumulátorov s univerzálnym použitím. Vďaka svojim tvarom lepšie využijú vnútorný priestor v hybridných aj elektrických autách a navyše sa dokážu prispôsobiť požiadavkám budúcich klientov. Toyota totiž neplánuje len výrobu pre vlastnú potrebu, ale chce zároveň slúžiť aj ako dodávateľ technológií a komponentov potrebných pre hromadnú produkciu elektrických a hybridných áut. Z veľkého hráča automobilového sveta by sa tak veľmi ľahko mohol stať ten najväčší. Novovytvorená spoločnosť ponesie názov Prime Planet Energy a už teraz fabrika ohlasuje, že bude potrebovať najmenej 5000 zamestnancov. Výroba má reálne začať už v prvej polovici roka 2020. Spolupráca spoločností Toyota a Panasonic pritom nie je ničím novým, na vývoji batérií totiž podľa agentúry Reuters spolupracujú Toyota a Panasonic už od roku 1996.

Plány Toyoty v oblasti elektrifikovanej dopravy nie sú nijak skromné, podľa jej predstaviteľov chcú totiž od roka 2025 generovať až polovicu tržieb len z predaja elektrických áut.