Aj napriek dotáciám zostávajú elektromobily v porovnaní so spaľovacími autami príliš drahé.

Minulý rok sme kúpili v SR len 69 nových elektromobilov (jednotlivci aj firmy). Tento rok takmer dvojnásobok s počtom 123 áut. Trend je síce stúpajúci, ale elektromobily sú na našich cestách stále vzácnosťou. Aj napriek dotáciám zostávajú elektromobily v porovnaní so spaľovacími autami príliš drahé. Navyše väčšina z nich ponúka stále malý dojazd a tak môže plniť len rolu mestského a prímestského auta.

A aké sú vlastne podmienky dotácie? Na nákup elektromobilu prispeje štát 5000 €. Na plug-in hybrid 3000 €. Podporu bude vyplácať na trikrát. Prvú časť (1500 €) dostane kupec hneď, ďalších 1500 € o rok a poslednú splátku 2000 € po dvoch rokoch od kúpy. Toto opatrenie zaviedli kvôli špekulantom, ktorí by využili štátnu podporu a následne predali auto so ziskom v zahraničí.

O dotáciu treba požiadať priamo predajcu. Teslu, ktorá u nás nemá oficiálne zastúpenie, si teda s príspevkom nekúpite. Podpora elektromobility skončí vyčerpaním sumy 5,2 milióna eur, alebo dátumom 31.12.2017. Pri súčasnom slabom záujme je pravdepodobnejšia druhá možnosť. Podpora totiž stačí na viac ako 1000 elektromobilov.

Nedávna novela zákona o registračných poplatkoch priniesla informáciu, že elektromobily sa aj naďalej vyhnú vysokej dani. V prípade prihlásenia elektromobilu budete platiť len 33 eur bez ohľadu na výkon. Hybridy a plug-in hybridy majú 50 % zľavu z registračného poplatku. Vláda do budúcnosti zvažuje aj nefinančnú podporu elektromobilov v podobe parkovania zdarma a podobne.

Zdroj: TASR