Nissan sa svojím akcionárom za spôsobené straty hlboko ospravedlňuje.

Ghosn je okrem iného aj predsedom správnej rady a generálnym riaditeľom Renaultu. Kvôli tejto informácii akcie Renaultu výrazne klesli. Až o 13 %! Akcie Nissanu na nemeckom trhu stratili asi 12 %. Japonská automobilka informovala, že Ghosna zadržali po tom, čo sa dobrovoľne dostavil na výsluch. Nissan uviedol, ze jeho praktiky vyšetrujú už niekoľko mesiacov. Aby toho nebolo málo. Nebol v tom sám. Podobného konania sa mal dopúšťať aj Greg Kelly.

Renault aktuálne vlastní 43 % Nissanu, zatiaľ čo opačne to je len 15 %. Nissan však má najväčší podiel v Mitsubishi. Francúzsky prezident Emmanuel Macron uviedol, že Francúzsko sa bude usilovať o zaistenie stability aliancie Renault-Nissan-Mitsubishi. Ďalej sa k udalosti nechcel vyjadrovať, keďže nemal všetky potrebné informácie. 

Carlos Ghosn patrí medzi najväčšie postavy automobilového priemyslu za posledné dve desaťročia. Kto to vlastne je? Narodil sa 9. marca 1954 v Brazílii. Predkov mal však z Libanonu s francúzskym občianstvom. Jeho kariéra začala u pneumatikárov Michelin. Odtiaľ prešiel do Renaultu. Od r. 1999, keď Renault kúpil podiel v Nissane, prešiel aj k nim. Ghosn sa následne stal generálnym riaditeľom a predsedom správnej rady Nissanu. Riaditeľský post opustil minulý rok. „Carlos Ghosn je v automobilovom priemysle impozantnou osobou. Je oceňovaný za to, že dosiahol obrat v hospodárení Renaultu a Nissanu,“ uviedol Theo Leggett z BBC.

Zdroj: cn.cz

Foto: shutterstock