Ak idete na dlhšiu cestu, pozrite si predpoveď počasia. Môže to ovplyvniť výber trasy do cieľa.

Dôležité je plánovanie

Ak už cestujete kamkoľvek, pozrite si predpoveď počasia a s tým súvisiacu zjazdnosť ciest. Možností je veľa či už cez internet, mobilné aplikácie, alebo vďaka dopravným servisom. Niekedy je fakt lepšie a bezpečnejšie začať jazdu ešte doma alebo v práci. Ak ste slabší vodič, nie je hanbou cestu odložiť alebo zmeniť plánovanú trasu! Radšej neskôr, ako vôbec. Ak však už niekam musíte ísť, pripravte si časovú rezervu. Stres z neskorého príchodu sa podpisuje pod agresívnejším jazdným štýlom. Sme síce v malej krajine, ale aj prejazdom obyčajného tunela sa počasie vie úplne otočiť. Nedajte sa zaskočiť... 

Zimná výbava v aute

Povinnú výbavu tu v zmysle platných predpisov spomínať nebudem. Dobré zimné pneumatiky sú základ. To dúfam už vie každý... Zimnú zmes do ostrekovačov kúpite na každom rohu. Je však veľmi nepríjemné, ak vám dôjde v ten najmenej vhodný čas. Môžete improvizovať povedzme aj tak, že si na sklo rozprášite sneh. Musia na to však byť ideálne podmienky. Pri veľkej zime toto riešenie môže byť viac na škodu. Metlička a škrabka patria tiež medzi neodmysliteľné pomocníčky. Ak máte staršie auto, pribaľte si aj štartovacie káble. Toto je len bežný základ, ktorý by ste v aute mali počas zimy mať. Každopádne, nič vám nebráni doplniť aj iné pomôcky, ktoré sa môžu hodiť. Všetko závisí od toho, čo s autom plánujete a kam s ním idete. Tým mám na mysli povedzme snehové reťaze, lopatky na sneh a kopec iného. 

Zimná výbava pre posádku

Ak idete dlhšiu trasu a viete dopredu, že bude počasie horšie, vezmite si deku. Výborným pomocníkom je aj termoska s teplým nápojom. Nikdy totiž neviete, kde ostanete stáť pre nezjazdnú cestu. Neodmysliteľným pomocníkom je aj USB kábel k telefónu. Prípadne ešte lepšie powerbank. Nie je nič horšie, ako keď sa vám v núdzi vybije telefón. 

Zamrznutá nafta môže byť problém


Ak naftovým autom jazdíte pravidelne, znamená to, že pravidelne tankujete. V zime sa preto s predávanou letnou naftou pravdepodobne nestretnete. Ak však auto používate minimálne a natankovali ste ho ešte  jeseň, môže vás zaskočiť letná nafta, ktorá rýchlo zamrzne. Ako z toho von? Ak máte nádrž takmer plnú, určite prilejte niektoré z dostupných aditív, ktoré potláčajú bod tuhnutia. Ak sa chystáte do vyšších polôh, kde je predpoklad väčších mrazov, spravte to aj pri tzv. zimnej nafte. Tu však musíte predvídať, a spraviť to ešte vtedy, keď je nafta "tekutá". Ak už stuhne, aditívum vám nepomôže. Bod tuhnutia to posunie, o čom sa môžete presvedčiť aj v pripravovanom teste zimných aditív.

Ak máte nádrž trochu vyjazdenú, jedným zo spôsobov je aj premiešanie s tzv. arktickou naftou, ktorá tuhne približne pri -32 stupňoch Celzia. Ak máte starý diesel (povedzme rotačné TDI), nebojte sa priliať napríklad 1 liter benzínu na 30 litrov nafty. Benzín posunie bod tuhnutia nafty. Pri extrémnych mrazoch benzínové autá s motorom v dobrom stave štartujú lepšie. Samozrejme, ak nie je nejaký nedostatok v palivovej či výfukovej sústave. Aj tu však môžu prísť problémy, ktoré sa môžu prejavovať v horšom chode studeného motora. 

Doplnenie 24. 12. 2018 14:00 h

Okrem toho, že zajtra výjde druhá časť, zverejním ešte pár tipov z diskusie, s ktorými súhlasím. Pôvodne od Gabo10:

 
Interiér skôr vykúrite jazdou na 1500-2000 otáčkach, ako na voľnobehu
Zimnú zmes do ostrekovačov máte aj v obchodných reťazcoch za pár eur. Jedno balenie vozte aj v kufri,
Auto má rôzne náplne. Niektoré sú hygroskopické  – viažu na seba vodu. Ak neboli dlhší čas menené, zvážte pred tuhou zimou výmenu
  • Interiér skôr vykúrite jazdou na 1500-2000 otáčkach ako na voľnobehu;
  • Zimnú zmes do ostrekovačov máte aj v obchodných reťazcoch za pár eur. Jedno balenie vozte aj v kufri, nie len vtedy, ak idete na dlhú trasu;
  • Auto má rôzne náplne. Niektoré sú hygroskopické  – viažu na seba vodu. Ak neboli dlhší čas menené, zvážte pred tuhou zimou výmenu.

Foto: Shutterstock