Za kauzu Dieselgate v Nemecku sú okrem ex-šéfa zodpovedné ďalšie 4 osoby.

Winterkorn bol riaditeľom koncernu v čase, keď sa škandál prevalil. Okrem vyššie spomenutých skutkov v obžalobe je podozrivý aj z toho, že riadi, resp. riadil celý proces podvodu alebo aspoň neposkytol informácie, ktoré k tomu má. 

Celá kauza Dieselgate stojí a padá na tom, že spaľovacie motory z dielne VW mali nainštalovaný softvér, ktorý dokázal rozpoznať testovací cyklus, a tým pádom upravil parametre motora počas vykonávania testu. Keď jednotka vyhodnotila, že je auto v normálnom užívaní, pracovala v inom režime. 

Doteraz tento prešľap stál VW zatiaľ 29 miliárd dolárov. Sú v tom zahrnuté pokuty a nápravné kroky, ktoré VW musel vykonať predovšetkým v USA. 

Celkom zaujímavý je aj fakt, že USA hľadá Winterkorna už od r. 2018 a vydalo dokonca príkaz na prehliadku, a to za účasť na sprisahaní proti ochrane životného prostredia. K tomu sa pridala aj americká Komisia pre cenné papiere a burzy (SEC). Vyzerá to však tak, že bude stíhaný len v zmysle nemeckých predpisov. 

Ako sa zdá, ani dnes už bývalý top manažér Nemecka vo svojom veku 71 rokov nemá a ani nebude mať svetlé vyhliadky do budúcnosti. Hrozí mu 10 rokov natvrdo a finančný trest vo výške zhruba 11 miliónov eur. Nechajme sa prekvapiť, ako to celé bude a kedy sa o tom rozhodne, keďže kauza sa zatiaľ výrazne za posledné tri roky výrazne nepohla, čo sa týka šetrenia orgánmi.

Foto: gmx.ch

Zdroj: theverge.com