BYD podľa všetkého zameral svoje aktivity na Maďarsko a práve u našich južných susedov vybuduje svoj prvý európsky závod. S odvolaním na svoje zdroje s touto správou prišiel nemecký rešpektovaný denník Frankfurter Allgemeine.

O informáciu sa okamžite začala zaujímať agentúra Reuters, ktorá čínsku stranu oslovila s otázkou, či je to pravda. BYD ju zatiaľ nepotvrdil a len zopakoval, že stále hľadá vhodné miesto. Definitívne by sa mal vyjadriť do konca tohto roka.

Saarlouis má problém

Ak sa táto správa potvrdí a BYD skutočne zakotví v Maďarsku, bude to veľmi nepríjemná rana pre zamestnancov Fordu v nemeckom Saarlouis. Táto továreň má byť totiž v rámci reštrukturalizácie modrého oválu, ktorý nie je v dobrej kondícii, uzatvorená.

Vedenie fabriky intenzívne hľadá investorov, ktorý by tento podnik prevzali spoločne s výrobným zariadením a zamestnancami. A pretože čínske značky sa momentálne kvôli expanzii rozhliadajú v Európe, BYD bol považovaný za jedného z horúcich kandidátov na prevzatie saarlouiskej továrne.

BYD je jedným z najväčších výrobcov batériových áut na svete a na domácom čínskom trhu sa mu v priebehu prvého kvartálu tohto roka podarilo predať viac elektromobilov ako Volkswagenu. Aj preto sa očakáva, že „Build Your Dreams“ by čoskoro mohol v tomto segmente vytlačiť z pozície svetovej jednotky Teslu Elona Muska.

zdroj: Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung cez Automobilwoche, BYD