Naftu sme takto draho netankovali od jesene minulého roka. Počas soboty 10. februára sme na jednej z najväčších sietí čerpacích stanici dotankovali diesel za 1,67 eura.

Platí pritom, že analytici ešte začiatkom februára neočakávali výrazný nárast cien pohonných hmôt nad súčasné úrovne a skôr počítali so zotrvaním na súčasných hodnotách, resp. s neskorším poklesom.

„Ak sa ceny ropy udržia dlhší čas okolo súčasných úrovní, vidíme určitý priestor na zlacnenie palív v nasledujúcich týždňoch, čo by sa mohlo týkať najmä nafty,“ uviedol v minulom týždni pre agentúru SITA analytik J&T Banky Stanislav Pánis.

Minulý týždeň však priniesol nárast cien ropy na svetových trhoch, čo komplikuje situáciu - aspoň z pohľadu motoristov.

Nestabilná situácia na Blízkom východe ovplyvňuje svetové ceny ropy

Ceny ropy sa v piatok zvýšili, medzitýždenne vzrástli o približne 6 %. Ropa Brent sa obchodovala za cca 82 dolárov za barel a ropa WTI za necelých 77 USD za barel. Dôvodom zdražovania bol nárast obáv o dodávky z Blízkeho východu. K takémuto vývoju neprispieva odmietnutie návrhu Hamasu na prímerie zo strany Izraelčanov.

Tohtotýždňový nárast nasledoval po 7 % strate v predchádzajúcom týždni. Izraelská armáda navyše v piatok pokračovala v leteckých útokoch na pásmo Gazy. Predchádzajúce bombardovanie južného pohraničného mesta Rafah spôsobilo nárast globálnych cien ropy o zhruba 3 %.

Zdroj: SITA, Reuters / foto: cz.depositphotos.com