"Postavíme milión nabíjačiek do roku 2030!" To je plán, ktorý znie veľmi dobre na papieri, okrúhle číslo je predsa vždy ľahko zapamätateľné a milión pôsobí naozaj veľkolepo. Ako to však už býva, úradnícke očakávania zvyknú naraziť na tvrdú realitu a rovnako je tomu aj v tomto prípade.

Nemci chceli mať milión nabíjačiek verejne dostupných pre motoristov s elektromobilmi. Dnes ich majú 85 tisíc, z toho zhruba jednu pätinu tvoria rýchlonabíjačky. Namiesto milióna nabíjacích staníc sa počíta s tým, že do konca desaťročia ich bude stačiť 450 tisíc, teda len 45 % z pôvodného ambiciózneho záväzku, uvádza analytik BNEF Ryan Fischer.

Domáce nabíjanie dominuje

V opačnom prípade by mohlo hroziť, že Nemci budú mať priveľa nabíjačiek a ľudia ich prosto nebudú využívať. Tamojší úradníci už preto vraj neformálne priznávajú, že milión nabíjačiek sa nepostaví, hoci oficiálne plán stále platí.

Ako sa ukazuje, motoristi vo veľkom preferujú domáce nabíjanie. To má isto aj ekonomické pozadie a vidno to napríklad i na Slovensku. Prevádzka elektromobilu je u nás vďaka dotovaným cenám elektriny pre domácnosti výrazne lacnejšia, ak sa majiteľ rozhodne pre nabíjanie doma. Nevýhodou je rýchlosť takéhoto dočerpávania energie pre auto.

Zdroj: Denník N / foto: cz.depositphotos.com