Rozdiely medzi autami sú markantné

Ak žijete alebo sa aspoň často pohybujete v oblastiach, kde je väčšiu časť roka chladné počasie, dojazd elektromobilu by ste mali pri kúpe rozhodne zvážiť. Do úvahy je potrebné vziať nielen celkovú, všeobecnú hodnotu udávanú výrobcom, ale môže sa vyplatiť uprednostniť tie modely, ktoré si s chladným počasím dokážu v praxi najlepšie poradiť.

Recurrent upozorňuje, že aj keď si všimnete stratu dojazdu v chladnom počasí, nemusíte sa hneď obávať o stav baterky. Tá sama o sebe s najväčšou pravdepodobnosťou nezlyháva, iba nie je schopná nabíjať sa tak rýchlo, resp. poskytnúť očakávaný dojazd.

Nová štúdia firmy Recurrent sa pozrela na skutočné údaje o dojazde elektromobilov v chladnom počasí za reálnej prevádzky. Celkovo sa do nej zapojilo 7-tisíc vozidiel a výskum zahŕňa všetky modely Tesly, Nissan Leaf, Hyundai Kona či napríklad Volkswagen ID.4.

Na základe výsledkov štúdie zostavil Recurrent nasledujúcu tabuľku zobrazujúcu stratu dojazdu 14 populárnych elektrických áut. Graf porovnáva dojazd pri teplote 21 stupňov Celzia v porovnaní s teplotami pod nulou.

Zdroj: Recurrent

Zdroj: Motor1 / Recurrent