Pripravili sme prehľadný zoznam pomôcok, ktoré by nemali vo vašom aute chýbať aj keď zákon nevyžaduje. Skúsení vodiči sa zhodnú, že sa zídu ani nebudete vedieť kedy.

Ťažné lano

Mnoho vodičov považuje ťažné lano za súčasť povinnej výbavy, no nie je to tak. No práve vďaka tejto nevedomosti ho mnoho vodičov vozí. A to je dobre. Využijete ho v prípade, ak sa vám, alebo niekomu z okolia, nečakane pokazí auto a bude ho potrebné premiestniť.

Sada žiaroviek a poistiek

V mnohých dnešných nových autách je svojpomocná výmena žiarovky nemožná. No ak viete, ako si svojpomocne vymeniť v aute žiarovku či poistku, nemala by vám chýbať náhradná sada. Po prvé si ušetríte pokutu ak sa nečakane vypáli žiarovka počas cesty. Po druhé, vďaka tomu, že sa nebudete musieť premiestňovať s vypálenou žiarovkou zvýšite aj bezpečnosť premávky. Náhradné žiarovky nie je potrebné kupovať v drahých autorizovaných predajniach a ani cez internet. Kvalitnú sadu náhradných žiaroviek a poistiek môžete kúpiť aj v obchodoch Lidl pod značkou ULTIMATE SPEED.

Hasiaci prístroj

Malý hasiaci prístroj je súčasťou povinnej výbavy len vo vybraných druhoch vozidiel. V osobnom aute ho mať nemusíte, no v prípade nehody či poruchy elektroniky, kedy dôjde k vznieteniu auta vám môže likvidácia požiaru už v zárodku ušetriť nemalé finančné prostriedky.

Pracovné rukavice

Pracovné rukavice oceníte napríklad pri výmene pneumatiky či iných núdzových opravách, keďže vďaka nim ich zvládnete bez zašpinenia sa. No v prvom rade vás rukavice veľmi dobre ochránia pred hroziacimi malými poraneniami pri práci na aute.

Správa o nehode

Zákon o dopravných nehodách prikazuje účastníkom škodovej udalosti spísať správu o nehode, no napriek tomu toto tlačivo mať v aute povinne nemusíte. V prípade, ak toto tlačivo pri sebe nemáte a nespíšete ho s druhým účastníkom, škodová udalosť bude kvalifikovaná ako dopravná nehoda a k tej už je potrebné volať políciu. A to je zvyčajne spojené aj s pokutou.

Škrabka na ľad a metlička

Počas zimných mesiacov by vám v aute nemali chýbať škrabka na ľad a metlička. Zákon prikazuje vodičovi očistiť pred jazdou auto od snehu a navyše jazda s neočistením čelným sklom, môže byť kvôli zníženej viditeľnosti aj nebezpečná.

Štartovacie káble

V zimných mesiacoch môžu mať autá so starým akumulátorom problém so štartovaním a batéria sa nemusí dobiť natoľko, aby po zastavení dokázalo auto naštartovať. Štartovacie káble, vďaka ktorým naštartujete s pomocou iného auta, budú v takejto situácii neoceniteľnou pomôckou.

Viacero reflexných viest

V krízových situáciách je potrebné chrániť aj ostatných členov posádky. Reflexnú vestu by ste preto v aute mali mať nielen pre šoféra, ale každého člena posádky.

Náhradná náplň do ostrekovačov

Väčšiu spotrebu vody v ostrekovačoch môžete mať napríklad počas jazdy na diaľnici, kedy je počas letných mesiacov čelné sklo neustále potrebné čistiť od hmyzu. Ak vám počas jazdy dôjde voda v ostrekovačoch, neostane vám nič iné, ako si kúpiť novú na najbližšej pumpe. No voda do ostrekovačov na pumpe na diaľnici vás zvyčajne vyjde neporovnateľne drahšie, než by ste ju kúpili v obchode.

USB kábel / nabíjačka na telefón

Baterky v smartfónoch majú nižšiu výdrž, než mali telefóny v minulosti. Každý šofér, ale aj člen posádky ocení možnosť dobiť si svoj telefón počas jazdy autom. Špeciálne ak nastane problém, na blízku nik nie je a treba privolať pomoc.

Fľaša s pitnou vodou

Najmä v letných mesiacoch by vám v aute nemala chýbať ani fľaša s pitnou vodou. Najviac ju oceníte v situácii, kedy nečakane zostanete stáť v niekoľko hodinovej kolóne. Pobyt v aute v takejto situácii bude pre vás bez vody náročný aj v prípade, ak máte v aute klímu.

Náhradné rúško / respirátor

Aktuálna situácia nám pridala do auta ešte jeden nový prvok odporúčanej výbavy, ktorý sme v minulosti nepoznali – ochrannú masku na tvár.

Povinná výbava je len základný štandard, bez ktorého sa na ceste neobídeme. Každý vodič by si ju mal rozšíriť podľa vlastných potrieb o ďalšie pomôcky. Skontrolovať si výbavu v aute vám odporúčame aj pred cestou do zahraničia. To, čo u nás nie je povinnou výbavou, je v niektorých susedných krajinách nevyhnutnosťou. Napríklad v Poľsku riskujete pokutu jazdou bez hasiaceho prístroja. V Chorvátsku vám nesmie chýbať v aute ťažné lano. Rozsah povinnej výbavy si určuje každý štát sám, a preto jej obsah nie je štandardizovaný a rovnaký.