Radar vás odfotí a pokuta vám dôjde prakticky do celej Európy poštou, teda aj v prípade, že pochádzate zo zahraničia, upozorňuje portál Heute.at.

Nové zariadenia v praxi menia pravidlá hry a priamo “pri čine“ prichytia viac cestných pirátov. Najnižšia pokuta: 36 eur. Pri prekročení maximálnej povolenej rýchlosti o viac ako 30 km/h hrozí mastná pokuta od 150 do 5 000 eur.

Ak v obci v Rakúsku prekročíte rýchlosť o viac ako 40 km/h (resp. o viac ako 50 km/h mimo obce), odoberú vám vodičský preukaz. V extrémnych prípadoch, napríklad ak sa zúčastníte nelegálnych automobilových pretekov, vám môže rakúska polícia auto rovno aj zhabať.

Taja, kde sú umiestnené

Presné umiestnenie meračov rýchlosti je v Rakúsku verejným tajomstvom – lokality nechce potvrdiť ani polícia, ani ďalšie zodpovedné orgány, ktoré ich prevádzkujú (napríklad Asfinag či mesto Viedeň). Vraj sa neustále menia s ohľadom na nehodovosť a ďalšie aspekty.

Na radary však zo skúseností isto natrafíte napríklad na diaľnici A4 rovno pri Viedni v smere do mesta – jazdí tú aj mnoho Slovákov. Ďalšie meracie prístroje sa nachádzajú napríklad na rýchlej ceste S1 pri obchádzaní hlavného mesta Rakúska.

Zdroj: Heute.at / foto: ORF.at