Zľava na výmenu auta v Číne? 900 až 1300 eur

Čína sa rozhodla zaviesť nový príspevok na kúpu auta a odstupňovať jeho výšku v závislosti od toho, pre aký druh pohonu sa rozhodnete. V prípade elektromobilov je dotácia nastavená na 1300 eur (v prepočte z lokálnej meny).

Pokiaľ sa rozhodnete pre auto so spaľovacím motorom, bonus je nižší, a to na úrovni 900 eur. Miestni obyvatelia si však musia dať pozor – platí totiž podmienka, že nové auto musí mať objem motora do dvoch litrov. Plus samozrejme musí ísť o situáciu, v ktorej sa motoristi rozhodnú zbaviť existujúceho vozidla a kúpiť si nové.

Najľudnatejšia krajina sveta sa rozhodla nové opatrenia zaviesť nateraz do konca tohto roka. Prečo Čína pristúpila k tomuto kroku práve teraz? Experti sa zhodujú, že ide o reakciu na nepresvedčivé čísla domáceho dopytu a snahu podporiť rozbeh ekonomiky.

Maloobchodný predaj áut v Číne v apríli poklesol o 1,5 percenta. Stalo sa tak po povzbudivých číslach z marca, kedy naopak rástol o šesť percent.

Na druhej strane však odborníci upozorňujú, že obdobné dotačné schémy pravdepodobne nedokážu vyriešiť ekonomické problémy Číny, ktoré krajina má na štrukturálnej úrovni. Číňania si tak len kúpia viac času k tomu, aby pristúpili ku krokom upravujúcim smerovanie ekonomiky.

Zdroj: ČTKcnevpost.com / foto: cz.depositphotos.com