Obmedzovanie produkcie navzdory silnému zákazníckemu dopytu zapríčinil nedostatok niektorých dielov v dôsledku Covid-19. Ide v prvom rade o čipy, ale aj plasty alebo plechy. Po posilnení dodávateľského reťazca sa toyote darí výpadky postupne eliminovať. Vďaka spolupráci s dodávateľmi bude všetkých 14 závodov a 28 výrobných liniek v Japonsku v decembri po prvýkrát od mája 2021 fungovať bez obmedzení. Návrat k bežnému režimu sa týka všetkých tovární na celom svete vrátane európskeho závodu v Kolíne. Ten Toyota od PSA úplne prevzala na začiatku tohto roka.

Toyota bude v Kolíne v Českej republike vyrábať až 1 000 áut denne

Toyota v Kolíne bude vyrábať až 1 000 áut denne

Kolínsky závod začal od novembra s produkciou Toyoty Yaris v benzínovej aj hybridnej verzii. Budúci rok ju doplní nový model Toyota Aygo X. Po nábehu výroby týchto modelov bude závod u našich západných susedov vyrábať až 1 000 áut denne.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 9 obrázkov

Toyota na Slovensku

Obmedzenie v dostupnosti vozidiel zaznamenala aj Toyota na Slovensku. Automobilka však objednávky na nové vozidlá plynule pokrýva, a tak môžu predajcovia v súčasnosti takmer záväzne deklarovať zákazníkom termíny dodania ich vozidiel.

Napriek aktuálnej situácii s polovodičmi Toyota pokračuje v raste. V roku 2020 jedinou značkou, ktorá zaznamenala medziročný rast a rok 2021 bude opäť rekordný. Za prvých 10 mesiacov 2021 zaregistrovala Toyota 5 448 vozidiel čím získala trhový podiel 7,7%. Práve pripravenosť na meniace sa prostredie dáva značke náskok pred konkurenciou.

„Na Slovensku evidujeme aj v tomto roku obrovský záujem o naše vozidlá a veľmi ma teší, že sme schopní priebežne tento záujem pri väčšine modelov uspokojovať. Nakoľko očakávame, že ceny nových vozidiel na Slovensku v ďalších mesiacoch porastú a výrazne sa nezlepší ani ich dostupnosť, je práve teraz ten najvýhodnejší čas na kúpu nového auta. Kto uvažuje o výmene vozidla v nasledujúcich mesiacoch, spraví dobre, ak zmluvu na nové vozidlo podpíše už teraz, dodal Milan Kočka, generálny riaditeľ Toyota a Lexus SR.

zdroj: toyota news