Aké sú ceny jednodňovej diaľničnej známky naprieč regiónom? V Rakúsku stojí jednodňová známka 8,60 eura. V Maďarsku si musíte nachystať 5150 forintov, čo je zhruba 13 eur. Česko si pýta 200 korún, čiže 7,90 eura. U nás bude stáť 5,40 eura, no jej zavedenie mešká a dočkáme sa jej až neskôr počas tohto roka.

Keď sa však pozriete na cenu v Rumunsku, táto krajina s prehľadom poráža ostatné štáty: 1-dňová známka tu stojí 2,50 eura (12,43 v prepočte na rumunský lei). Aj ceny iných známok sú tu lacné a napríklad známka na 12 mesiacov nestojí ani polovicu toho, čo zaplatí motorista na Slovensku za 365-dňový ekvivalent.

Ceny diaľničných známok v Rumunsku sú nasledovné:

  • 1 deň: 2,5 eura

  • 10 dní: 3,3 eura

  • 30 dní: 5,3 eura

  • 60 dní: 8,4 eura

  • 12 mesiacov: 28 eur

Pozor, spoplatnené nie sú v Rumunsku len diaľnice

Ako upozorňuje slovenské veľvyslanectvo v Bukurešti, nielen diaľnice, ale aj cesty I. triedy sú v Rumunsku spoplatnené a za ich používanie sa platí cestná známka tzv. rovineta. Zakúpiť sa dá známka cez internet alebo napríklad na čerpacej stanici.

Na cenu diaľničných známok samozrejme vplývajú mnohé ekonomické faktory vrátane kúpyschopnosti obyvateľstva, inflácie či kvality a veľkosti cestnej siete. Bez toho, aby sme tento fakt spomenuli, nie je fér porovnávať ceny v Rumunsku a napríklad v Rakúsku.

V prípade Rumunska sa vodiči na niektorých úsekoch stretnú s cestami v horšom stave, a to predovšetkým vo vzdialenejších regiónoch v strede, na juhu a na severe krajiny, uviedlo slovenské veľvyslanectvo.

Zdroj: MZV