Kúpa známky? Najlepšie cez oficiálne predajné kanály

Pri prejazde spoplatneným úsekom diaľnice či rýchlostnej cesty je potrebné mať zakúpenú elektronickú diaľničnú známku, aby ste tak predišli pokute. Jej zakúpenie je rýchle, jednoduché a v mnohých prípadoch bezproblémové, no nie vždy.

Pri kúpe elektronickej diaľničnej známky cez internet môžete natrafiť na sprostredkovateľské portály, ktoré si učtujú niekedy aj veľmi vysoké provízie. Ako si všimol web Aktuality.sk, jeden z nich vám ponúkne napríklad ročnú diaľničnú známku pre Slovensko za takmer 75 eur namiesto štandardnej ceny 60 eur. Prípadne vám špekulanti skúšajú predať 10-dňovú známku za 21 eur namiesto bežnej cenovky 12 eur.

Problémom je, že sprostredkovateľské portály, ktorých názvy v článku zámerne neuvádzame, používajú často marketingové praktiky, ktorými vás chcú nasmerovať k tomu, aby ste mali pocit, že ide o dôveryhodnú a overenú službu. Niekedy môžete nadobudnúť až dojem, že ide o oficiálny predaj. Jeden z takýchto webov sa totiž napríklad zaštituje heslom "služba pre Slovensko".

Pri nákupe cez sprostredkovateľa okrem vyššej ceny hrozí aj ďalšie riziko: motoristi nemajú istotu, či sa naozaj dočkajú platnej diaľničnej známky a či sa nestanú obeťou kompletného podvodu.

Národná diaľničná spoločnosť má jasné odporúčanie. "Elektronickú diaľničnú známku si zakupujte len cez oficiálne predajné kanály – konkrétne cez web stránku www.eznamka.sk, mobilnú aplikáciu eznamka, na čerpacích staniciach alebo informačno-predajných miestach na diaľničných hraničných priechodoch," uvádzajú slovenskí diaľničiari.

Zdroj: Aktuality.sk