Zdražovanie elektriny aj ďalších energií je asi neodvratné

Domáce nabíjanie využíva veľká časť elektromotoristov. Lacná elektrina sčasti vyvažuje aj fakt, že Slovensko ako jedna z mala vyspelých krajín Európy nemá zavedenú žiadnu dotačnú schému ku kúpe auta na elektrický pohon (hoci ju štát plánuje spustiť).

Čo sa týka elektriny, Slovensku zahralo do karát spustenie tretieho bloku jadrovej elektrárne Mochovce. Aj to umožnilo udržať ceny elektriny na nízkej cenovej úrovni. Hoci pre motoristov rozhodne nešlo o nabíjanie elektromobilu zadarmo, stále išlo o zaujímavú alternatívu, ako ušetriť.

Dnes je jasné, že plošná pomoc s cenami energií bude zrušená a od roku 2025 ich cena stúpne. Ak štát nejakú časť podpory pre obyvateľov ponechá, má byť len adresná, čo v preklade môže znamenať napríklad dotácie pre nízkopríjmové domácnosti.

Dobrou správou je, že ceny na burzách sa medzičasom stabilizovali a poklesli. Navyše, pri elektrickej energii má byť zdražovanie relatívne nízke, keďže naďalej platí memorandum uzatvorené so Slovenskými elektrárňami. Štátni analytici odhadli, že zatiaľ čo plyn môže od budúceho roku prechodom na trhové ceny zdražieť až o 20 %, teplo by malo ísť nahor o 14 % a elektrina potenciálne zdražie najmenej – o 7 %.

Zdroj: openiazoch.zoznam.sk / foto: cz.depositphotos.com