Asi by sme mohli v súvislosti s aktuálnou správou agentúry Reuters dodať, že len nedávno prišla s niečím veľmi podobným aj čínska strana, ktorá oznámila, aby si firmy pracujúce s citlivými informáciami či technológiami dávali pozor na sledovací systém Sentry namontovaný vo vozidlách značky Tesla.

Čína pravdepodobne vie, o čom hovorí, keďže Spojené štáty práve zahájili vyšetrovanie, ktoré má odhaliť, či naopak čínske elektromobily predstavujú riziko pre národnú bezpečnosť USA.

Toto preskúmanie áut importovaných na severoamerický trh je podľa tamojšieho ministerstva obchodu nutné, pretože vozidlá „zhromažďujú veľké množstvo citlivých dát o svojich užívateľoch a spolucestujúcich, pričom ich kamerové systémy a senzory zaznamenávajú detailné údaje o infraštruktúre USA,“ uviedol podľa Reutersu pred pár dňami Biely dom.

Keďže nová generácia automobilov by mohla byť „pilotovaná či deaktivovaná na diaľku“, vyšetrovanie sa bude zaoberať aj autonómnymi modelmi. „Čína by mohla zaplaviť náš trh svojimi autami, čo by mohlo predstavovať riziko pre národnú bezpečnosť. Nedovolím, aby sa to stalo pod mojim dohľadom,“ oznámil americký prezident Joe Biden.

Čína na zákaz prenosu dát z nových áut dávno tlačí

Predstavitelia Bieleho domu novinárom zároveň oznámili, že je v tejto chvíli príliš skoro na to, aby prezradili, aké opatrenia by mohli byť prijaté, ale uviedli, že zatiaľ neexistuje žiadne rozhodnutie o prípadnom zákaze alebo obmedzení čínskych vozidiel, ktoré sú takzvane online.

V súvislosti s tým Reuters pripomína, že Čína v posledných rokoch posilňuje dohľad nad správou údajov, takže väčšina domácich priemyslových podnikov musí pred prenosom dát do zahraničia požiadať o povolenie. A to sa týka aj najmodernejších áut. Čína navrhuje zákaz priameho transferu ich informácií do zahraničia a namiesto toho chce výrobcov prinútiť, aby využívali lokálne cloudové služby, ktoré samozrejme sú pod jej dohľadom.

Aby bola absurdita tejto situácie dokonalá, v kontexte s vyššie uvedeným je nutné spomenúť aj reakciu Pekingu. „Čína naliehavo vyzýva USA, aby rešpektovali zákony tržného hospodárstva a zásady spravodlivej hospodárskej súťaže a prestali preceňovať pojem národnej bezpečnosti, respektíve prestali diskriminovať čínske spoločnosti a podporovali otvorené a spravodlivé podnikateľské prostredie,“ uviedla na pravidelnom brífingu Mao Ning, hovorkyňa informačného odboru ministerstva zahraničných vecí Číny a oficiálna členka komunistickej strany.

zdroj: Reuters