Vďaka programu šrotovného môžu Londýnčania dostať peniaze výmenou za to, že svoje staré vozidlo pošlú  do likvidácie. Bonus pre majiteľa vozidla je vo výške 2 000 liber za auto (v prepočte cca 2340 eur). Podľa nových pravidiel budú niektoré vozidlá namiesto zošrotovania natrvalo poslané ukrajinským orgánom. Darovanie vozidiel má pomôcť krajine po humanitárnej a logistickej stránke.

Uvedený program šrotovného poskytuje vodičom granty na výmenu ich vozidiel za menej znečisťujúce modely. Je otvorený len pre Londýnčanov. Londýnski motoristi, ktorých vozidlá nespĺňajú normy pre zónu ultranízkych emisií, môžu požiadať o tento grant za zošrotovanie alebo v niektorých prípadoch na modernizáciu svojich starých, znečisťujúcich áut.

Nízkoemisná zóna má širokú platnosť, hrozia vysoké poplatky

Hlavné mesto Spojeného kráľovstva pritom od augusta 2023 radikálne rozšírilo takzvanú zónu ultra-nízkych emisií. Po novom je roztiahnutá prakticky do všetkých mestských štvrtí.

Pre vodičov to znamená, že sa do mesta dostanú bez problémov len v prípade, ak sedia za volantom benzínového auta s emisnou normou Euro 4 (začala platiť v januári 2005) alebo vo vozidle s naftovým motorom plniacim Euro 6 (september 2014). Ostatní musia za zaregistrovaný vjazd do mesta denne zaplatiť poplatok 12,5 libry. V prepočte okolo 14,60 eura denne.

Zdroj: Standard.co.uk / foto: cz.depositphotos.com