Dva protichodné prístupy

Zatiaľ čo v Poľsku je najvyššia maximálna rýchlosť na diaľnici 140 kilometrov za hodinu, na Slovensku, v Rakúsku, Maďarsku i Česku sa motoristi museli dlhé obdobie uspokojiť s maximálkou 130 km/h. Nuž a kým u Rakúšanov rastie tlak vybraných skupín expertov a obyvateľstva na priškritenie rýchlostných limitov, Česko sa vydáva opačnou cestou.

Povolenú rýchlosť na diaľnici sa rozhodlo zvýšiť a prvé takéto úseky s povolenu 150-kou by sa mali objaviť v období najbližších dvoch rokov. Česko sa tak rozhodlo pre stratégiu, ktorá bude zohľadňovať to, o aký úsek ide – 150 km/h budete môcť jazdiť len v úsekoch, ktoré sú dostatočne rovné a prehľadné na to, aby v rámci nich vyššia rýchlosť neohrozovala bezpečnosť cestnej premávky.

Zmene dali najnovšie zelenú českí poslanci. Ak získa súhlas aj od senátu a prezidenta, nestojí jej už nič v ceste, aby bola uvedená do praxe. Stať by sa tak malo 1. januára 2024.

Pokiaľ ide o konkrétne úseky, dôležitou podmienkou pre vyššiu rýchlosť je, aby daná časť diaľnice umožňovala zníženie rýchlosti takzvanými premenlivými dopravnými značkami, ktoré poznajú napríklad aj slovenskí vodiči z bratislavského obchvatu. Táto digitálna technológia umožňuje preventívne zníženie rýchlosti, ak si to vyžaduje bezpečnosť - napríklad z dôvodu zlého počasia.

Zdroj: Denník N, foto: cz.depositphotos.com