Po trojročnej pauze mal dnes (25. júna 2023) v areáli OpelVillen v Rüsselsheime, v mestskom parku susediacom s rodným domom Dr. Fritza Opela, prebehnúť jubilejný 20. ročník najväčšieho jednodňového zrazu veteránov v Nemecku.

Už v januári ho povolil rüsselsheimský magistrát, pričom organizátori počítali s tým, že na akciu dorazí 3000 klasických automobilov vyrobených pred rokom 1989, ktoré opäť prilákajú okolo 30 tisíc návštevníkov, väčšinou rodín s deťmi a že si všetci vychutnajú pohodovú, piknikovú atmosféru.

Štyri dni pred začiatkom, koniec

Zástupcovia mesta však usporiadateľov šokovali. Agentúra pre ochranu prírody v Darmstadte, ktorej šéfuje miestna predsedníčka strany Zelených, Brigitte Lindscheid, Rüsselsheimu štyri dni pred uvedeným termínom veteránsky zraz zakázala.

Ako sa to mohlo stať? Mesto v januári poverilo svoje kultúrne centrum, aby akciu zorganizovalo koncom júna na tradičnom mieste, takzvanom Love Family Parku, čo sú lúky susediace nielen so spomínaným objektom OpelVillen, ale tiež s riekou Mohan. Ide o záplavovú oblasť a zároveň chránenú krajinnú zónu, Rüsselsheim však známy zraz v minulých rokoch bez problému povoľoval.

Agentúre pre ochranu prírody sa však nepáčilo, že bola v rokoch 2018 a 2019 po (nemeckými médiami bližšie nešpecifikovaných) väčších akciách pošliapaná tráva, hrozilo jej zničenie, a preto rozhodla, že ďalšie podujatie bude potrebovať ich súhlas.

Ak tomu rozumieme správne, mesto sa spoliehalo, že agentúra nebude proti a povolenie vydá, lenže to sa podľa všetkého nestalo. A pretože úrad Brigitte Lindscheid mal v tomto prípade navrch, nepomohla Rüsselsheimu ani snaha obrátiť sa na poslednú chvíľu na súd.

Pyká tretia strana

Nechceme samozrejme tvrdiť, že zlí sú Zelení, respektíve tí, ktorí sedia v agentúre pre životné prostredie. Maslo na hlave má evidentne tiež Rüsselsheim, ktorý sa zrejme spoliehal na to, že mu akcia prejde aj bez príslušného nového povolenia. Fakt, že udalosť tohto rozsahu nebola plánovaná s väčšou právnou istotou, je prekvapujúce a ľahkomyseľné.

Rovnako je ale len ťažko pochopiteľné, že kvôli administratívnej chybe úradníkov a neochote druhého štátneho úradu si to odniesli hostitelia akcie a návštevníci. Proti ochrane prírody asi nikto z nich nič nemá, nemecké médiá neuvádzajú, že by sa motoristi či účastníci chovali nevhodne. Niečo také sa medzi majiteľmi veteránov stáva len výnimočne. Napriek tomu bola ich akcia zrušená.

Nepochybujeme o tom, že organizátorom veteránskeho zrazu v súvislosti s prípravami vznikli určite nemalé náklady. A momentálne nie je jasné, kto túto škodu nahradí. V každom prípade už teraz účastníkom sľúbili, že urobia všetko preto, aby sa akcia v roku 2024 uskutočnila.