Na stretnutí sa zúčastnili zástupcovia Európskej komisie, slovenskej vlády, Národnej rady, predstavitelia automobilového sektora a asociácií zameraných na automobily, diskutujúci o perspektívach automobilového priemyslu na Slovensku. "Toto stretnutie bolo do istej miery jedinečné, keďže sa pri jednom stole stretli predstavitelia všetkých výrobcov automobilov pôsobiacich na Slovensku alebo tých, ktorí majú v pláne tu začať produkciu. Zúčastnili sa aj predstavitelia akademickej obce a firmy zamerané na výrobu autobatérií," popísal premiér situáciu.

SR má naliehavú potrebu zrýchliť prechod na elektromobilitu

Po vypočutí názorov všetkých zainteresovaných strán, vrátane výrobcov automobilov a ďalších účastníkov, vláda dospela k záveru, že odkladanie rozhodnutí o rok alebo dva by znamenalo, že Slovensko by zaostalo za globálnym trendom. "Svet nám medzičasom ušiel," varoval Fico. V dôsledku toho bola prijatá jednomyseľná dohoda o prevedení prediskutovaných návrhov do bilaterálnych rozhovorov s ministerstvom hospodárstva, ktoré bude koordinovať celonárodnú stratégiu prechodu od tradičnej výroby automobilov k elektromobilite.

Po realizácii bilaterálnych stretnutí, kde výrobcovia predstavia individuálne potreby a spoločne sa budú venovať komplexným požiadavkám Fico avizoval zvolanie špeciálneho zasadnutia vlády zameraného na problematiku prechodu slovenskej automobilovej produkcie na elektromobilitu. "V priebehu mesiaca vypracujeme dokument, obsahujúci komplex opatrení vrátane legislatívnych, inštitucionálnych a finančných krokov. Očakávame jasný zákonodarný rámec," zdôraznil premiér.

Líder strany Smer vyjadril zámer spolupracovať s automobilovými spoločnosťami a vládou v snahe o synergický prístup k rozvoju elektromobility. Požiadal zástupcov automobilového priemyslu, aby podporili uskutočnenie špeciálneho zasadnutia vlády, ktoré by sa konalo buď priamo v priestoroch jednej z automobiliek na Slovensku alebo na technickej vysokej škole, a to do jedného mesiaca. "Bol by som potešený, ak by na začiatku jari mohlo na Slovensku prebehnúť špecifické zasadnutie vlády zamerané na všetky kroky potrebné pre úplný prechod slovenského automobilového priemyslu na elektromobilitu," uviedol Fico.

Eurokomisár Maroš Šefčovič zdôraznil kľúčový význam automobilového priemyslu nielen pre slovenskú, ale aj pre európsku ekonomiku, považujúc ho za jej základný pilier. "Hovoríme o 13 miliónoch pracovných miest spojených priamo či nepriamo s automobilovým priemyslom. Tento sektor prispieva k vede a výskumu v Európe sumou viac než 59 miliárd eur ročne, čo je najviac zo všetkých odvetví prispievajúcich k vedeckému a výskumnému rozvoju európskej ekonomiky," doplnil Šefčovič.

zdroj: www.euractiv.sk