Hlavným poslaním offroad akcie je spájanie fanúšikov áut, offroadov špeciálne. Druhým poslaním je charitatívna činnosť.

V kraji, kde sa zamestnanie väčšiny začína na "P" – policajt, prevádzač, pytliak, pašerák a pilčík (alebo ich kombinácia :-)) sa akcia stala okamžite populárna. Aj vďaka bohatému sprievodnému programu. Ale pekne po poriadku. Čo je Máčanka? V podstate ide o tradičné jedlo zo severovýchodu Slovenska, kde je hlavnou surovinou kapusta a zemiaky. Akcia Offroad Máčanka je charitatívno-športovo-kultúrne podujatie so zameraním na prezentáciu a spájanie záujmových komunít nielen na východe. Tohtoročný charitatívny zámer bolo vyzbieranie peňazí pre trojročného miestneho chlapčeka s detskou mozgovou obrnou - DMO.

Vstup na akciu bol zdarma. Tento rok priniesol malú zmenu. Návštevníci mohli prispieť dobrovoľným príspevkom pri vstupe. Ten bol určený sčasti na charitatívne účely a sčasti na pokrytie nákladov spojených s organizovaním akcie. Organizátori v žiadnom prípade nechceli a ani nenútili návštevníkov do platenia vstupného. Vonkoncom im nešlo ani o zarobenie na akcii. „Máčanku organizujeme s nadšením a pre zábavu. Na druhej starne chceme ľudí naučiť, že v dnešnej dobe nie je nič vo svete  zadarmo a každé euro pomôže na prípravu nasledujúceho ročníka,“ povedal hlavný organizátor Mišo Demjan.  

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 9 obrázkov
Ambasádorom Máčanky 2017 bol medailista z LPH RIO 2016 v BOCCIA Samuel Andrejčík.
Celé podujatie sa nesie v najvyššej možnej úrovni profesionality. Ochrana životného prostredia, zdravia a majetku bola pre organizátorov na prvom mieste. Všetci účastníci sa na podujatí museli riadiť prísnymi pravidlami, s ktorými boli vopred oboznámení. Celej akcii dali zelenú aj kompetentné úrady, od obecných úradov, cez urbariáty, políciu až po majiteľov pozemkov, kadiaľ prechádzala trasa počas jednotlivých dní.  
 
Majitelia všetkých áut, ktoré sa jednotlivých presunov zúčastnili, sa museli podrobiť technickej kontrole, aby bolo minimalizované riziko znečistenia prírody. Pri presunoch asistovali dokonca hasiči, ktorí mali pripravené norné steny, aby sa v prípade neočakávanej udalosti alebo nehody eliminoval únik ropných látok.  
 
Čo mohli diváci alebo účastníci zažiť a vidieť? Počas celého prvého májového víkendu toho bolo viac než dosť. O dobrú náladu sa postarali TUBLATANKA REVIVAL, GIPSY ČÁVE, tanečná skupina MERLIN, FS ŠIŇAVA, BLACK TIGER TAEKWONDO KLUB SNINA, OLDIES PARTY RADIA VLNA a mnoho ďalších... Na záver každého dňa sa konala veľká afterpárty. 
KULTÚRNY PROGRAM:
TUBLATANKA REVIVAL
GIPSY ČÁVE
WATT
NOVÁ DIMENZIA
STROPKOVIANI
RUSINIJA
MERLIN
FS ŠIŇAVA
BLACK TIGER TAEKWONDO KLUB SNINA
OLDIES PARTY RADIA VLNA
AFTERPÁRTY
Športový program pozostával z: 
Offroad trophy: - Snina - Belá nad Cirochou 
Offroad Race -  ATV, Side by Side, Štandard, Extrém
Offroad Free Challenge Extrém Arena 
Woodsman Race – Drevorubačská súťaž

Exhibičná jazda známych osobností

V piatok bola pripravená zhruba 18-kilometrová trasa náročným terénom v okolí mesta Snina. V sobotu bola trať ešte dlhšia. Merala 27 kilometrov a potrápila ako vozidlá, tak posádky. V nedeľu sa účastníci mohli zúčastniť náročného meraného úseku s dĺžkou približne 3 kilometre. Pre špeciálne upravené autá a štvorkolky, vybavené minimálne navijakom, pripravili Extrem Challange Arenu s dĺžkou približne 2 kilometre. Trať bola skutočne náročná. Tereniaky s drahými úpravami (portálové nápravy, navijaky, uzávierky a i..) celú trasu absolvovali za vyše 25 minút.

Víťazi jednotlivých kategórii

Organizátori chcú aspoň takto zviditeľniť tento krásny, avšak bohužiaľ zabudnutý kraj...

Aby akcia neostala nič dlžná originálnej máčanke, v nedeľu poobede vyhodnotili najlepšie uvarenú máčanku s prílohou.

Ako to celé dopadlo? Na výbornú! Akcie sa zúčastnilo 105 offroadov a 27 štvorkoliek. Sily si zmeralo 11 drevorubačov. O najlepšiu máčanku súťažilo 14 kuchárov. Pri presunoch počas prvých dní sa v náročnom teréne poškodila takmer polovica vozidiel z dôvodu technickej poruchy alebo šoférskej chyby, takže sa poslednej etapy v nedeľu už nemohli zúčastniť. Akciu za tri dni podľa hlavného organizátora navštívilo spolu až 10 000 ľudí. To už je pekné číslo, nemyslíte?

Organizátori si už teraz lámu hlavu s ďalším ročníkom tejto náročnej akcie. Držíme im prsty, aby bol budúci ročník aspoň raz tak úspešný. O konaní akcie vás budem v r2018 v predstihu informovať.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 33 obrázkov

Zdroj: Máčanka