Pokuta za bezpečnostné pásy či nedovolené telefonovanie za volantom príde poštou

V Chorvátsku dovolenkuje každoročne mnoho Slovákov. Mnohí sa do krajiny presúvajú autom, keďže je zo Slovenska pomerne ľahko dostupná a cestu aj s prípadnými zástavkami nie je problém zvládnuť v priebehu jediného dňa.

Krajina Jadranského mora si najnovšie pripravila novinku, ktorá nepoteší cestných pirátov. V Chorvátsku miestnia popri nových klasických rýchlostných radaroch aj takmer 40 radarov s pokročilými funkciami, ktoré budú trestať motoristov i za ďalšie prehrešky.

Nezapli ste si bezpečnostné pásy? Po novom bude hroziť, že vás odhalí radar a poštou vám príde pokuta. Rovnako tak si nové prístroje posvietia na používanie mobilu za volantom. Smartfóny a šoférovanie k sebe nejdú dokopy, no mnohí vodiči toto pravidlo porušujú a dlhodobý problém s tým má aj Chorvátsko.

Čo je dôležité, nové radary zvládnu kontrolovať viacero jazdných pruhov a hneď niekoľko áut naraz, takže pracujú pri odhaľovaní priestupkov efektívne. Novinka má na chorvátskych cestách pribúdať postupne počas tohto roka, pričom chorvátski úradníci avizujú, že sa s ňou stretnete najmä na miestach, kde sú problémy s bezpečnosťou cestnej premávky. Zároveň dokáže polícia v prípade potreby meniť ich polohu. Neoplatí sa preto spoliehať na to, ak ste ich na niektorom úseku v minulosti nevideli.

Zdroj: HNonline.sk