Peniaze dostane sčasti naspäť

Senát rakúskeho súdu v rozsudku zaviazal predajcu vozidla Volkswagen k vyplateniu kúpnej ceny výmenou za vrátenie vozidla. Z celkovej sumy sa zároveň odpočíta poplatok za používanie vozidla podľa reálneho počtu najazdených kilometrov. Súdne konanie proti samotnej automobilke Volkswagen ako výrobcovi bolo prerušené z dôvodu prebiehajúceho konania na Európskom súdnom dvore.

V tomto konkrétnom prípade motorista kúpil auto v marci 2015 za približne 27-tisíc eur a najazdil na ňom 70-tisíc kilometrov. Súd stanovil poplatok za používanie vo výške približne 7 500 eur, čo znamená, že kupujúci by mal dostať od predajcu naspäť 19 500 eur.

V skutočnosti to však bude viac, keďže senát stanovil úrokovú sadzbu 4 percentá a prisúdil tak majiteľovi auta aj úroky. Predajca auta totiž mohol od roku 2015 voľne disponovať peniazmi zaplatenými za auto.

Emisný škandál Dieselgate sa stal najväčším svojho druhu v rámci histórie automobilového priemyslu v Nemecku a v podstate i na svete.

Koncern Volkswagen a zasiahnuté firmy to celé vyšlo na miliardy, plus si k tomu treba samozrejme pripočítať naštrbenú reputáciu spaľovacích motorov. Sedem a pol roka po tom, čo vypukla dieselová kauza, sa o ďalší rozruch v rámci tejto témy nedávno postaral správny súd v Nemecku. Jeho verdikt mal pritom údajne prekvapiť aj samotný Volkswagen.

Zdroj: Der Standard