Ropy v utorok klesla z cenového hľadiska o viac ako 3 %. Dostala sa na najnižšiu úroveň za šesť mesiacov. Udialo sa tak v dôsledku rastúcich obáv z nadmernej ponuky na trhu a vo svetle nových ekonomických údajov USA, ktoré signalizujú slabší dopyt po vzácnej surovine v nasledujúcich mesiacoch.

Ropa Brent sa hýbala okolo ceny 73 amerických dolárov za barel. To je najnižia úroveň od júna. Americká ropa West Texas Intermediate (WTI) je pod hranicou 70 dolárov – konkrétne na úrovni nad 68 USD.

Klesajúci dopyt po rope, nižšie ceny palív

Je nepravdepodobné, že by sa americký FED začiatkom budúceho roka priklonil k zníženiu úrokových sadzieb. Vyššie úrokové sadzby však priškrtia ekonomickú aktivitu, z čoho vyplýva aj nižší dopyt po rope.

Celkovo aktuálne prevláda na trhu názor, že rast globálneho dopytu po rope sa má v roku 2024 spomaliť. Otázkou je, v akej miere. Ceny ropy tlačia nadol nielen slabý dopyt a pesimistické ekonomické vyhliadky, ale aj obavy z toho, že dohody na úrovni OPEC+ nepovedú k citeľnému zníženiu ťažby, resp. produkcie ropy.

Z pohľadu motoristov je samozrejme šanca na zlacňovanie benzínu či nafty pozitívnou správou – o to viac, že prichádza práve pred Vianocami.

Zdroj: Reuters / foto: cz.depositphotos.com