Obľúbenosť ročných diaľničných známok výrazným spôsobom poklesla po tom, čo v SR zaviedli novú alternatívu - 365-dňovú známku. Aj naďalej sa však v predaji nachádza i klasická ročná známka s platnosťou vždy do 31. nasledujúceho roka. Obe verzie stoja 60 eur.

Sú však aj krajiny, ktoré Slováci často navštevujú a kde máte stále iba klasickú známku napríklad pre rok 2024 s platnosťou do konca prvého mesiaca nasledujúceho roka, teda do januára 2025. Čo sa týka minuloročných ročných známok, tie od zajtra prestanú platiť napríklad v Maďarsku či Rakúsku.

Rozdielne krajiny, rozdielne ceny

Rakúska ročná známka stojí 96,40 eura. Za maďarskú ročnú diaľničnú si musíte priplatiť ešte o dosť viac, vychádza na takmer 148 eur, resp. 57 260 maďarských forintov. Župná verzia Győr-Moson-Sopron stojí zhruba 17 eur, resp. 16 660 HUF.

Rovnako tak napríklad aj ročná známka pre Švajčiarsko platí vždy do konca januára nasledujúceho roka. Jej cena je v pomere k cenám iných tovarov a služieb v krajine prekvapivo nízka. Musíte si pripraviť 40 švajčiarskych frankov, čo je necelých 43 eur. Ročná diaľničná pre Švajčiarsko tak vychádza ešte lacnejšie ako na Slovensku, kde platíme 60 eur.

Foto: ASFINAG