Je zakázané ponechať na čelnom skle neplatné diaľničné nálepky?

Pomôžeme si odpoveďou, ktorú pre Švajčiarsko zverejnil portál 20min.ch. Neexistuje žiadna výslovná povinnosť odstrániť neplatné známky. Avšak platí aj B: Čelné sklo musí byť bez akýchkoľvek zbytočných prekážok obmedzujúcich výhľad z miesta vodiča.

"ASFINAG (rakúsky správca diaľnic, pozn. red.) odporúča mať na čelnom skle najviac dve nálepky. Neexistuje však žiadny predpis, koľko nálepiek je možné na čelné sklo nalepiť. Dôležité je len to, aby nebola obmedzená viditeľnosť," popisuje situáciu v Rakúsku právnička motoristického klubu ÖAMTC Ursula Zelenka.

Zbytočná pokuta na diaľnici od polície

Známka, ktorej platnosť vypršala, je nepotrebná a môže byť drahým špásom, ak muži zákona usúdia, že bráni vo výhľade vodičovi. Čím viac nálepiek - napríklad i z rôznych krajín - na aute nazbierate, tým krajšia bude vaša zbierka, no narastá aj riziko sankcie.

Zákon vo Švajčiarsku stanovuje nasledovné pravidlo: z výšky 75 centimetrov nad sedadlom vodiča musí byť voľný výhľad na premávku v polkruhu s polomerom dvanásť metrov.

Môžeme isto viesť dlhú polemiku o tom, či sú staré neplatné diaľničné známky vizuálnou prekážkou alebo nie - najmä, ak sú všetky umiestnené na jednom mieste, napríklad na ľavom okraji čelného skla. Konkrétne vo Švajčiarsku sa pokuty za takýo prehrešok líšia podľa regiónu, no môžu byť aj na úrovni od 200 frankov, čo je v prepočte 213 eur. Na veľkú toleranciu zo strany polície a úradníkov sa radšej neoplatí spoliehať.

Zdroj: 20min.ch, Heute.at, foto: motor-talk.de