Odkaz z Bruselu do Číny

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vyhlásila, že Brusel začína čínske elektromobily vyšetrovať v súvislosti s ich podozrivo nízkymi cenami a čínskymi štátnymi dotáciami. Logika tohto kroku je jasná: ak európske automobilky nedostanú rovnaké dotácie, nikdy nebudú vedieť súperiť s dynamicky rastúcou čínskou konkurenciou, ako sú značky BYD, Geely či Dongfeng.

Celá situácia na európskom automobilovom trhu je o to vážnejšia, že prechod na elektrický pohon je drahý. Veľa stojí samotné automobilky, ale na konci dňa ho v najbližších rokoch pocítia aj spotrebitelia, ktorí budú musieť za nové auto zaplatiť viac peňazí. Lákadlo v podobe lacnejšieho čínskeho auta tak môže byť pre priemerného Európana o to zaujímavejšie.

Ursula von der Leyenová zdôraznila, že Európa sa nebráni konkurenčnému prostrediu, no čínske autá prenikajú na celosvetový trh vďaka umelo nízkym cenovkám. Brusel chce preto bojovať voči neférovým praktikám. Reakcia Číny na slová šéfky eurokomisie na seba nenechala dlho čakať. Čínske ministerstvo obchodu kritizuje Brusel, viní ho z narúšania automobilových dodávateľských reťazcov a z protekcionistického správania.

Zdroj: TASR / Čas.sk / foto: just-auto.com