Mnohí motoristi v Rakúsku - vrátane tých zahraničných - stále netušia, že na cestách ich skontroluje nový druh zariadenia, ktoré má odhaliť tých, čo nevedomky alebo úmyselne ohrozujú ostatných vodičov. Technológia radarov takto zaznamená vodičov, ktorí nedodržiavajú bezpečnú vzdialenosť. Za tento prehrešok hrozia u susedov pokuty do 2 180 eur.

Čo sa týka štatistík, podľa motoristického klubu ÖAMTC si väčšina vodičov (zhruba tri štvrtiny) zachováva pred sebou rozostup 0,8 sekundy, prípadne o niečo viac. Združenie zdôrazňuje, že v mnohých prípadoch táto vzdialenosť vyjadrená v sekundách nestačí.

Ak vozidlo pred vami náhle náhle zabrzdí, zrážke často buď nezabránite, alebo sa jej vyhnete len vtedy, keď udržiavate 100-percentnú pozornosť. To sa však ani zďaleka nedeje vždy a u všetkých. Ako bezpečná vzdialenosť vozidiel idúcich za sebou sa preto udávajú aspoň dve sekundy.

Radary menia polohu: Presúvajú ich zámerne

Ak vás inovatívne radary v Rakúsku namerajú a zistia vzdialenosť od 0,4 do jednej sekundy, hrozí vám administratívna pokuta do výšky 726 eur. Keď si udržíte ešte menší odstup 0,2 až 0,4 sekundy (sedem až 14 metrov pri rýchlosti 130 km/h), riskujete pokutu od 72 do 2 180 eur.

Agresívni vodiči, ktorých vzdialenosť nie sú ani 0,2 sekundy (čiže do siedmich metrov), musia v Rakúsku navyše počítať aj s odobratím vodičského oprávnenia minimálne na šesť mesiacov.

Nové radary používajú napríklad v rakúskej spolkovej krajine Horné Rakúsko a zámerne pravidelne menia ich polohu, aby vodiči nevedeli, kde ich majú očakávať. Aj ostatné spolkové krajiny prechádzajú postupne na najmodernejší druh radarov.

Zdroj: ÖAMTC / foto: cz.depositphotos.com