Ekologická plaketa vás môže zachrániť

Pozrime sa na značku bližšie (nájdete ju na obrázku v strede článku): Označuje jazdný pruh, ktorý je vyhradený pre určité vozidlá. Konkrétny význam jej navyše pridávajú doplnkové značky. Tie označujú napríklad minimálny počet pasažierov vo vozidle alebo prikazujú používanie výhradne elektrických vozidiel (je nevyhnutné mať takzvanú environmentálnu nálepku, resp. ekologickú plaketu).

Okrem toho môže byť používanie daného jazdného pruhu obmedzené na určité časové obdobia.  Jazdný pruh môžu napríklad používať aj taxíky a autobusy, ako aj motorkári so spolujazdcom.

Značku dnes nájdete v rámci francúzskych miest, ako sú Lyon, Grenoble či Štrasburg. Používa sa ako klasická fyzická značka aj ako elektronický displej.

Za ignoráciu pokuta 135 eur

Na cestách sa tak stretnete s nápisom ako „Voie Reservee“ – v preklade: „Jazdný pruh vyhradený“ pre vozidlá s dvomi alebo viacerými osobami, autobusy, taxíky a elektrické autá s ekologickou vinetou (plaketou) Crit'Air kategórie 0.

Vždy sa treba orientovať na základe príslušného značenia. Ak máte auto so spaľovacím motorom, často na základe neho zistíte, ktorý jazdný pruh je vyhradený pre autá s ekologickou prevádzkou a ktorý je naopak k dispozícii aj pre bežné vozidlá.

Vodičom, ktorí budú značku ignorovať, hrozí pokuta 135 eur. Francúzi vraj nasadili radarové zariadenia a tie dokážu skenovať účastníkov cestnej premávky a dokonca aj určiť počet pasažierov v aute. Podobné systémy sa už úspešne používajú v Lyone a Grenobli. Nové dopravné značenie má znížiť znečisťovanie životného prostredia a podporiť spolujazdu ako zdieľané využívanie áut.

Myslíte si, že ide o dobrý nápad? Dajte nám vedieť v diskusii.

Zdroj: efahrer.chip.de / foto: cz.depositphotos.com & bild.de