Tesla Supercharger vyvoláva otázniky

Ak sa vydáte na cestu medzi americkými mestami San Francisco a Los Angeles elektromobilom Tesla, môžete si urobiť zastávku v lokalite Harris Ranch. Má ísť o pekné miesto v letoviskovom štýle a nachádza sa tu celosvetovo najväčšia stanica Tesla Supercharger s 98 nabíjacími bodmi pre elektrické autá tejto americkej značky automobilov.

Práve v súvislosti s týmto miestom aktuálne médiá priniesli kontroverzné odhalenie: časť elektrickej energie, ktorú vodiči do svojich elektrických áut načerpajú, má pochádzať z neďalekých generátorov bežiacich na naftu. O aké percento elektriny z neekologického zdroja presne ide, nie je v tomto prípade zrejmé.

Elektromobil na naftu? Čiastočne

Jedno je isté: Ak sa zakladá na pravde, takéto zistenie má veľmi ďaleko od toho, čo ešte v roku 2017 sľuboval Elon Musk. Ten vyhlasoval, že nabíjačky Supercharger budú plnodnotne napájané prostredníctvom solárnej energie. Tesla sa k celej situácii nevyjadrila – napokon, nemá ani veľmi ako, keďže nemá klasické komunikačné PR oddelenie, upozornil portál Benzinga.

Stanovisko však poskytli zástupcovia aplikácie TezLab, ktorá na vlastnú päsť analyzuje rozličné zdroje elektrickej energie používané pre nabíjanie elektromobilov od Tesly. TezLab potvrdil, že v tomto prípade nie je možné presne určiť, aký je podiel nafty v rámci celkového energetického mixu, no daná nabíjacia stanica Supercharger má v konečnom dôsledku odoberať rovnakú elektrinu ako iné Superchargery v Kalifornii. Má ísť teda o kombináciu rôznych zdrojov energie, vrátane tých, ktoré nie sú obnoviteľné, ako je práve nafta.

Zdroj: Benzinga.com, Yahoo.com / foto: realpage.com