Zrušenie zmeny registračného poplatku podpísalo viac ako 82 500 motoristov

Métou relevantnosti petície je prekročenie 50 000 podpisov. Dnes sa to, samozrejme, realizuje digitálne v online priestore. Napriek tomu, že petícia za Zrušenie zmeny výšky registračného poplatku má pred sebou ešte necelý mesiac do ukončenia, už pár týždňov je možné považovať ju za veľmi úspešnú. Pôvodne želaných 50 000 odpisov získala už pred niekoľkými týždňami. Je teda zrejmé, že špeciálne v predvolebnom období by jej mali strany uchádzajúce sa o priazeň voličov venovať pozornosť a konať.

Klimatický zákon môže mať horší dopad ako registračné poplatky

Rád by som vás upozornil na ďalšiu zaujímavú petíciu, ktorá medzi verejnosťou zatiaľ až tak nerezonuje. Ministerstvo životného prostredia totiž zaradilo do medzirezortného pripomienkového konania takzvaný Zákon o zmene klímy a nízkouhlíkovej transformácii Slovenskej republiky a o zmene a doplnení zákona č. 162/2015 Z. z. Správny súdny poriadok v znení neskorších predpisov (tzv. klimatický zákon). Znenie Zákona o zmene klímy a nízkouhlíkovej transformácii SR nájdete na tomto mieste.

Verejne dostupný dokument si už prečítalo mnoho ľudí. Niektorí pochopili, že v navrhovanej forme prinesie väčšine občanov SR dlhodobo negatívne dôsledky v zásadnom znížení kvality života. Autor petície doslova uvádza:

Sme presvedčení, že ak bude Klimatický zákon schválený, dlhodobé dôsledky prinesú občanom výrazné zníženie kvality života: 

-       povedie k snahám obmedzovať používanie áut so spaľovacími motormi,
-       spôsobí zníženie životnej úrovne obyvateľstva,
-       spôsobí stratu pracovných miest,
-       povedie k postupnému rastu cien energií z tradičných palív,
-     povedie k postupnému rastu cien potravín, hlavne živočíšneho pôvodu, a pravdepodobne až ku snahám zákonom obmedzovať ich spotrebu,
-       povedie k zníženiu dostupnosti bývania pre vyššie ceny nehnuteľností.

Preto vznikla Petícia proti prijatiu Klimatického zákona
https://www.peticie.com/peticia_proti_prijatiu_klimatickeho_zakona

Najnebezpečnejšia vec na klimatickom zákone je moc aktivistov!

Zákon totiž umožňuje profesionálnym „aktivistom“ prostredníctvom súdnych rozhodnutí vytvárať právo. Sprísňovať zákonné normy, teda zhoršovať život napríklad majiteľom automobilov so spaľovacími motormi. Po prijatí klimatického zákona úpravy zákonov už nebudú musieť prejsť schvaľovaním, pripomienkami a verejnou diskusiou v parlamente. Žiaden legislatívny proces už nebude potrebný! Sprísňovať opatrenia ministerstiev a regionálnych úradov budú môcť priamo súdy. Podľa toho, čo a ako vymyslí nejaký „profesionálny zelený aktivista“. To, k čomu Zákon povedie, bude oveľa horšie, ako zvýšenie poplatku za registráciu starších motorových vozidiel...

autor petície: Igor Koso, Nitra
foto: cz.depositphotos.com