Keď benzín či diesel enormne zdražejú, ľudia len viac prispejú na ochranu klímy prostredníctvom takýchto nepriamych finančných sankcií, myslí si Gregor Bachmann z katedry občianskeho práva na Humboldtovej univerzite v Berlíne. Bachmann preto navrhol, aby palivo v blízkej budúcnosti stálo 100 eur za liter. Keď by sme pre rýchlejší výpočet zaokrúhlili dnešné ceny palív na 2 eurá, dostaneme sa k 50-násobnému zdraženiu PHM!

Až potom by vraj ľudia začali pomaly uvažovať o tom, či by sa  nedalo zaobísť bez auta, napísal Bachmann na Twitteri. Hoci je profesorom práva, zaoberá sa aj témou ochrany životného prostredia. Svoj pôvodný príspevok na sociálnej sieti už medzičasom stihol odstrániť.

Prechod do MHD s bolesťou

Jazda autom vraj musí „bolieť“, aby ľudia prešli do verejnej dopravy. Bachmann si dobre uvedomuje dôsledky svojej požiadavky. „Ak chcete dosiahnuť ochranu klímy určením cien emisií CO2, nevyhnutne to povedie k tomu, že mnohé veci budú drahšie, a preto už nebudú dostupné pre chudobnejších ľudí,“ skonštatoval. Ľudstvo však údajne musí zaplatiť túto cenu v prospech ochrany klímy. Blahobyt podľa neho dokázal byť dostupný pre také množstvo osôb len preto, že bol financovaný na úkor planéty.

Mnohí motoristi by sa bez áut zaobišli, myslí si právnik. „Väčšina z tých, ktorí hovoria, že sú odkázaní na auto, naň v skutočnosti odkázaná nie je, ale jazdia ním len pre pohodlie," hovorí Bachmann. Pre úplnosť dodávame, že Bachmann medzičasom po vlne kritiky zo svojich požiadaviek sčasti pravdepodobne ustúpil, no stále tvrdí, že "je jasné, že cena CO2 musí byť výrazne vysoká. Nemcom môžete zobrať všetko, ale nie pivo a auto,“ okomentoval ironicky.

Profesor priznáva klimatické hriechy

Slová Bachmanna zaznievajú z úst človeka, ktorý s hrubou mzdou viac ako 7 300 eur mesačne nebude patriť medzi ľudí, ktorých by veľké zdražovanie palív ohrozilo najviac. Bachmann sa bráni, že sám býva na vidieku, jazdí na bicykli a vlastní elektromobil.

Niekedy však nemecký právnik, ktorý sa angažuje okolo témy ochrany životného prostredia, sám koná inak, ako verejne káže.

Profesor práva nedávno zverejnil fotku z interiérovej lyžiarskej haly s dovetkom, že aj takýto neekologický snowboarding uprostred leta patrí aspoň raz k životu. Otázkou je, čo by mu na to povedali ľudia, ktorí si podobný špás finančne dovoliť nemôžu a naopak sa už dnes boria so zvýšenými nákladmi na prevádzku auta, aby sa ním dostali aspoň do práce či odviezli deti do školy...

Zdroj: Focus.de / foto: cz.depositphotos.com