„GT86 bude pokračovať. Auto slúži vyššiemu účelu. Neodchádzame z biznisu.“
Toyota GT86 bude pokračovať

2. generácia GT86 príde pravdepodobne v roku 2019

„GT86 bude pokračovať. Auto slúži vyššiemu účelu. Neodchádzame z biznisu,“ prezradil Karl Schlicht, šéf európskej divízie Toyoty. Zatiaľ však nie sú jasné žiadne ďalšie detaily. Auto tak napríklad môže prísť o atmosférický motor. Prínosom by však mohol byť vyšší výkon. Prvá generácia má „len“ 147 kW (200 koní), a to sa zdá mnohým málo. Dnes sú totiž rozmaznaní výkonnými prepĺňanými jednotkami. Iní zase čakali štartovaciu cenu okolo 25 000 €. Malé kupé pritom stojí 31 190 €.


Pravdepodobne bude pokračovať aj spolupráca so Subaru. „Bude to so Subaru? Neviem. Ale aby sme zachovali koncept s motorom nízko, musíme to urobiť. Je mnoho dôvodov prečo pokračovať so Subaru,“ vysvetľuje Schlicht. Subaru totiž dodáva plochý motor, vďaka ktorému je predná časť nízka. Veľkým benefitom je aj nízke ťažisko. A čo povery o verzii s plátennou strechou? Tak v súčasnej generácii rozhodne nič podobné nepríde. A pravdepodobne ani v tej ďalšej, pretože predaje kupé rozhodne netrhajú rekordy. Našťastie v Amerike a Ázii sú dvojičky úspešnejšie, než v Európe. Preto uvidíme aj druhú generáciu, ktorá príde buď koncom roka 2018, alebo (pravdepodobnejšie) začiatkom roku 2019.


Toyota nespolupracuje pri vývoji áut len so Subaru. Napríklad v prípade stavby novodobej Supry, ktorá bude stáť v hierarchii nad GT86, kooperuje s BMW. „Kooperácia funguje dobre. Naša verzia je odlišné auto od BMW,“ dopĺňa Schlicht informácie o Supre. BMW plánuje novinkou nahradiť roadster Z4. Hovorí sa o nástupcovi s názvom Z5.


Zdroj: autocar