Zdalo by sa, že malým mestským autám odzvonilo. Na vlne popularity dnes surfujú predovšetkým SUV, prípadne nejaký ten malý crossover, no plnohodnotné mestské autá odchádzajú do stratena. S nástupom elektromobility a jej transformáciou na dostupnú mestskú mobilitu opäť prichádza ich čas. Dôkazom je aj nová snaha veľkých automobiliek znova uspieť na tomto automobilovom piesočku. Citroën nie je výnimkou. Jeho konštruktéri oprášili staré poriadky a poslali na trh originálne vozítko, ktoré vzhľadom na svoje skromné parametre (max. výkon len 6 kW/8,2 k) zaujalo viac zákazníkov, než automobilka čakala. Výrobné pásy preto rozbehla znova.

Cena 10 000 eur je veľmi lákavá, určite za ňou však hľadajte aj skromné výkonové parametre. Jeho elektromotor má výkon len skromných 6 kW (8,2 k). Auto dlhé 2,41 m však váži len 485 kg.

S „ľadviňákom“ na volante

V prvom rade treba poznamenať, že úspech francúzskeho elektromobilu Ami Buggy od Citroënu nie je vôbec náhoda, konštruktéri ho totiž vybavili veľkým množstvom jednoduchých, no mimoriadne praktických nápadov a zlepšení uľahčujúcich život v meste. V prvom rade je dobrým nápadom malá „ľadvinka“ priamo na volante (v cieli si ju viete zobrať z auta so sebou). Vyberateľný je aj bluetooth reproduktor a batohy tvarované presne do batožinového priestoru auta. Nechýbajú živé kontrastné farby, či dostatočné plastové ochrany karosérie chrániace olivovo zelený lak pred poškodením. Citroën vypustil do sveta len 50-kusovú sériu tejto verzie modelu Ami, no vzhľadom na obrovský záujem o ňu padlo rozhodnutie vo výrobe pokračovať. Tentoraz produkciu navýši až 20-násobne a na vybrané trhy pošle ďalších 1000 týchto áut. Ich predaj odštartuje v júni 2023 za cenu približne 10 000 eur. Už teraz však automobilka potvrdila, že v príprave má aj ďalšie atraktívne edície elektrického Ami.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 15 obrázkov