Pozitívne prognózy pre ekonomiku, drahšie palivá

Ceny pohonných hmôt na Slovensku v 50. týždni (11.12 - 18.12) opäť poklesli. Ceny 95-oktánového benzínu boli nižšie o 1,43 %, teda o 0,02 €/l, a dosiahli ceny 1,512 €/l. Ceny nafty sa však prepadli o čosi viac a to o 1,95 %, teda o 0,03 €/l na cenovku 1,509 €/l. Za posledné 3 mesiace je tak po prvý krát nafta lacnejšia ako benzín.

"Ropa brent v danom týždni ukončila svoje obchodovanie na cenovke 76,55 dolára za barel, čo bolo o 0,9 % vyššie, teda jednalo sa o nárast o 0,71 dolára. V súčasnosti (včera, pozn. red.) ju však vidíme o 2,09 dolára vyššie, teda o 2,7 % na cene 78,64 dolárov za barel," uvádza analytik Marek Nemky z XTB.

Takýto obrat na cenách má podľa Nemkyho niekoľko dôvodov. Prvý dôvod je skôr psychologický, keďže ceny sa nachádzali blízko svojich ročných miním, a tak obchodníci už neboli takí rozhodnutí predávať ropu ale práve naopak, ropa sa im zdala už relatívne lacná a tak čakali na nejaké postupné pozitívne impulzy.

A tie práve teraz začali prichádzať... "Prvým bola zvýšená revízia dopytu na ďalší rok od IEA (Medzinárodná energetická agentúra, pozn. red.) v minulom týždni. Taktiež v minulom týždni sme pozorovali aj rozhodnutie centrálnej banky v spojených štátoch, ktorá rozhodla ponechať sadzby nezmenené, čo sa aj očakávalo, avšak začala postupne meniť svoju rétoriku a naznačila, že vrchol úrokových sadzieb už máme za sebou," vysvetlil Nemky.

Taktiež vyšli aj makroekonomické prognózy centrálnej banky, ktoré naznačili rýchlejšie znižovanie úrokových sadzieb v ďalšom roku. Sentiment sa začína postupne obracať a obchodníci sú tak presvedčený o raste ekonomiky a dopytu v ďalšom roku.

Podobne sa začínajú vyvíjať aj veľkoobchodné ceny v Rotterdame, na ktorých taktiež badať mierne cenové navýšenie. Od nového roka taktiež začínajú platiť dobrovoľné produkčné škrty kartelu OPEC+, čo môže ešte ceny taktiež navýšiť.

"V novom roku tak pravdepodobne začne obrat aj na cenách pohonných hmôt na čerpacích staniciach," prognózuje Nemky rast cien na čerpačkách.

Zdroj: XTB / Foto: cz.depositphotos.com