Slovnaft vyrába palivá nielen pre domáce čerpacie stanice

Ubehol týždeň odvtedy, ako sa skončila výnimka pre Slovnaft na vývoz palív vyrábaných z ruskej ropy. Naša domáca rafinéria ju využívala na to, aby dodávala palivá do Česka.

Slovnaft pritom postupne zvyšovuje výrobu PHM aj z neruskej ropy, no firma nedokáže z technologických dôvodov urobiť nárazovú skokovitú zmenu, kedy by kompletne prešla len na ropu dovážanú cez ropovod Adria. Ten má navyše obmedzenú kapacitu.

Výnimka z embarga sa skončila úvodom decembra 2023, čo bolo priskoro. Hoci Slovnaft avizoval, že bude robiť maximum, aby naďalej zásoboval naftou aj český trh, prípadný výpadok či iné nežiaduce okolnosti môžu tento zámer zmariť.

Maďarom sa to podarilo

Slovensko požiadalo v Bruseli o predĺženie výnimky, zatiaľ nie je verejne známe, či nám EÚ vyhovie. Pozitívnym signálom môže byť informácia z Maďarska, ktoré potvrdilo, že výnimka preň naďalej platí. Naši južní susedia odoberajú 65 percent ropy práve z Ruska.

Prípadný nedostatok palív na ktoromkoľvek trhu v strednej Európy by mohol spôsobiť plošné zdražovanie cien palív na čerpacích staniciach v celom regióne. Aj to bol jeden z argumentov, pre ktorý žiada Slovensko v Brsuelu predĺžiť aj našu výnimku z embarga.

Zdroj: TASR / HN, foto: cz.depositphotos.com