Aktuálna generácia je na trhu od roku 2019. Po viac než 3 rokoch je čas na modernizáciu. Viditeľné úpravy v oblasti exteriéru a interiéru možno vnímať ako evolúciu dizajnu Toyoty Corolla 12. generácie, avšak významnejšie zmeny prebehli aj na strane pohonu a elektroniky.

Štyri verzie pre ešte väčšiu skupinu zákazníkov

Toyota Corolla je dlhodobo k dispozícii vo verzii hatchback, kombi (Touring Sports) a sedan. Tento rok sa pripája aj crossover s označením Corolla Cross. Široký výber karosárskych variantov znamená pokrytie najrôznejších požiadaviek naprieč európskymi trhmi, ale vždy s najvyššou úrovňou kvality po stránkach dizajnu aj technológií. Corolla je naďalej jediný modelový rad v segmente, ktorý ponúka plne hybridnú technológiu pohonu spojenú s nízkou spotrebou paliva a nulovými emisiami, teda atribúty, ktoré zákazníci zmieňujú stále častejšie.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 9 obrázkov

Svieži dizajn a tri nové farby

Nový rad charakterizuje ešte kultivovanejší a modernejší vzhľad s odlišným dizajnom mriežky chladiča, rámčekmi hmlových svetiel a vyhotoveniami zliatinových kolies. Vyššie línie výbavy hatchbacku a kombi (Touring Sports) používajú nové bi-LED svetlomety – pri stupni výbavy Executive vrátane adaptívnych diaľkových svetiel (AHS).

Ponuka farieb má tri nové farby - neprehliadnuteľne energická Modrá Juniper (modrá borievka). Pre sedan je pripravená nová Modrozelená – elegantný odtieň, ktorý pri pohľade z určitých uhlov spúšťa atraktívnu hru svetiel a tieňov. Popolavo metalická sivá, ponúkaná pre všetky karosárske verzie, je nadčasovým odtieňom pre všetkých záujemcov, pričom teraz je ešte atraktívnejšia vďaka tmavostrieborným vločkám laku.

Modernejší a luxusný dojem v interiéri evokuje nová grafika, obloženie a reliéfne vzory s trojrozmerným efektom a príjemným dojmom na dotyk v oblasti čalúnenia, obloženia a ďalších povrchov. Kombinácie obloženia a čalúnenia sedadiel nadväzujú na motív harmónie tmavej a svetlej so zladenými farbami a povrchovými úpravami v záujme dosiahnutia modernej a elegantnej atmosféry.

5. generácia hybrid-elektrického pohonu je ľahšia o 18 kg

Aktuálna Toyota Corolla má 5. generáciu špičkového plne hybridného pohonu k dispozícii so spaľovacími motormi 1,8 a 2,0 litra. V oboch prípadoch vykonali rad zmien pre zvýšenie výkonu, lepších jazdných schopností pri rovnakých alebo nižších emisiách CO2 (v závislosti od pohonnej jednotky). Došlo k úpravám jednotky riadenia energie (PCU) a elektromotora na náprave prevodovky, lítiovo-iónová batéria je teraz výkonnejšia, avšak menšia a ľahšia (zníženie hmotnosti až o 18 kg v závislosti od pohonnej jednotky).

Celkový výkon systému s motorom 1,8 litra je 140 k, čo prinieslo aj zlepšenie akcelerácie na 100 km/h o 1,7 sekundy na výsledných 9,2 sekundy. Aj napriek nárastu výkonu by emisie CO2 mali zostať na hodnote 102 g/km. V prípade systému 2,0 litra vzrástol celkový výkon na 196 k pri zlepšení akcelerácie na 100 km/h o bezmála pol sekundy na výsledných 7,5 sekundy. Očakáva sa, že v kombinovanom jazdnom režime by emisie CO2 mali klesnúť o 3 g/km na 107 g/km.

Jazdné vlastnosti a spätná väzba sú lepšie

Predchádzajúce snahy sa zameriavali na lineárne zrýchľovanie. Úprava kalibrácie riadiacej jednotky hybridného pohonu priniesla akceleráciu, ktorá presnejšie odráža zámery vodiča a jeho prácu s plynovým pedálom, keď vozidlo reaguje zodpovedajúcim zrýchlením s pocitom intuitívnej spätnej väzby. K výslednému efektu prispelo zníženie otáčok motora počas zrýchľovania. Rovnako poklesla hlučnosť pohonu pri akcelerácii. To znie ako veľmi dobrá správa, keďže jednou z najčastejších výčitiek hybridov z ecvt prevodovkou bola práve hlučnosť a privysoké otáčky motora...

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 9 obrázkov

Aktualizácie na diaľku, väčší displej a mobilná aplikácia MyT

Nové funkcie a aktualizácie sa hladko vykonájú na diaľku (technológia Over The Air). Väčší displej multimediálnej sústavy (teraz 10,5 palca) prezentuje jemnú grafiku a používa povrch zabraňujúci odleskom, čím zaisťuje skvelú viditeľnosť za všetkých svetelných podmienok. Od výbavy Comfort sa mení aj prístrojový štít pred vodičom, teraz v podobe nového 12,3-palcového združeného panela s možnosťou prispôsobenia vodičovi pomocou štyroch rôznych režimov: Casual, Smart, Sport a Tough.

Štandardom je štvorročný prístup k Toyota Smart Connect, ktoré zahŕňajú nonstop navigáciu na báze cloudu a dopravné informácie a trasy v reálnom čase. Vodič môže využívať nového palubného asistenta, ktorý rozpozná hlasové pokyny (zadávané prirodzeným jazykom, v slovenčine na ovládanie multimédií a rôznych funkcií vozidla). Ďalej je k dispozícii rad služieb diaľkového ovládania cez mobilnú aplikáciu MyT, s ktorou vodič môže pomocou smartfónu odomykať a zamykať vozidlo, ovládať klimatizáciu na predhriatie alebo vychladenie kabíny pred jazdou či aktivovať výstražné svetlá.

Zlepšené bezpečnostné a asistenčné systémy

Prevádzkové zlepšenia systémov zahŕňajú funkciu potláčania zrýchlenia, ktorá reaguje na náhle použitie akceleračného pedála pri pomalej jazde, systém zmierňovania rizika kolízie na križovatkách, núdzový asistent riadenia, ktorý teraz reaguje na vozidlá prichádzajúce v protismere, ochranu pred bočným nárazom a ďalej funkciu na znižovanie rýchlosti v zákrutách. Technológia aktualizácií na diaľku (OTA) zaisťuje trvale aktuálny stav všetkých funkcií a umožňuje dopĺňať nové funkcie hneď po ich vydaní, a to počas celej životnosti vozidla.

Súčasťou systému Toyota T-Mate je asistent bezpečného vystupovania. Ak hrozí riziko otvorenia dverí v dráhe prechádzajúceho vozidla nebo cyklistu, asistent aktivuje výstrahu. Rovnako auto upozorní na zabudnuté objekty na zadných sedadlách, či vzadu nenechal napr. tašku alebo malého pasažiera.

Špeciálna Corolla GR SPORT má viac než 20 tisíc majiteľov

Línia výbavy GR SPORT uvedená v roku 2020 veľmi úspešne dodáva charakter a zvyšuje atraktivitu vozidla, pričom láka nových zákazníkov k značke Toyota. Doposiaľ sa predalo viac než 20 000 vozidiel v tejto výbave. Nová Corolla GR SPORT predstavuje nové 18-palcové zliatinové kolesá s brúsenými povrchmi a novo poňatý zadný nárazník a ochranný kryt predného a zadného nárazníka. Sedadlá vo verzii hatchback a Touring Sports majú sviežu povrchovú úpravu s reliéfnym logom GR v hlavovej opierke a novým vzorom mikrošesťuholníkov v striebornom lemovaní na bokoch a v oblasti sedacej časti sedadla. Logo GR sa po novom objavuje aj na tlačidle spúšťania motora.

Ceny modelu budú pre slovenských zákazníkov zverejnené už počas tohto mesiaca.

zdroj: Toyota News

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 18 obrázkov