Ropa na svetových troch sa obchoduje za vyššie ceny, čo tlačí smerom nahor aj cenovky na slovenských čerpacích staniciach. Na vine je do veľkej miery Saudská Arábia – spolu s Ruskom škrtia množstvo dostupnej vzácnej suroviny na trhu. Ropa Brent sa na burze obchodovala za takmer 93 amerických dolárov za barel, čo predstavuje najvyššiu cenu za ostatných desať mesiacov, upozornili Hospodárske noviny.

Horšie bilancia v súboji krajín EÚ

Najnovšie dianie na slovenských benzínkach ukazuje, že ani koniec letnej motoristickej sezóny s tradičným poklesom dopytu po palivách nedokáže úplne kompenzovať vyššie globálne ceny ropy. Keďže Slovensko sa odklonilo od ruskej ropy a domáci Slovnaft sa chtiac-nechtiac stále viac spolieha na drahších alternatívnych dodávateľov, slovenskí motoristi to pociťujú v drahších cenách palív.

Rafinéria sa navyše dlhodobo sťažuje, že predchádzajúca vláda jej mimoriadnou daňou zo zisku urobila škrt cez rozpočet. Okresala jej tak peniaze dostupné napríklad na investície.

V septembrovom rebríčku Eurostatu, ktorý hodnotí najlacnejšie (nezdanené) palivá v krajinách, Slovensku pri dieseli pripadlo až 18. miesto a v prípade benzínu sme sa umiestnili na 14. priečke. Oba ukazovatele sú tak až v druhej polovici tabuľky (zohľadňujúc celkový počet členských štátov unie).

Mnoho krajín EÚ pritom v poslednom období okresalo a zrušilo rozličné dotácie na palivá a zvýhodnenia pre motoristov zavedené najmä v čase najhoršej fázy energetickej krízy v minulom roku. Slovensko v tomto smere nemalo čo rušiť, keďže žiadnu obdobnú formu zľavy na palivá v minulom roku nezaviedlo.

Zdroj: HNonline.sk / foto: cz.depositphotos.com