Verte nám, že by sme sa vážne radi mýlili, ak napíšeme, že sa nový benzínový mini crossover Hyundai Casper bude predávať len na domácom trhu a možno ešte v niektorých ďalších štátoch Ázie. Oveľa radšej by sme boli, ak by existoval plán aj na jeho uvedenie v Európe. Obávame sa ale, že je to v tejto chvíli utópia.

Tým nechceme samozrejme povedať, že Casper (ktorého meno bolo odvodené zo skejtbordového triku) by bol ideálom do mesta pre všetkých. To ani náhodou. Len si myslíme, že by vďaka svojej dĺžke len 3595 mm, šírke 1595 mm, výške 1575 mm a rázvore 2,4 metra perfektne zapadol do ulíc.

Mestské mini

A mnohých by asi oslovil aj svojim dizajnom. Netvrdíme, že je dokonalý, ale na takom malom pôdoryse sa štylistickému oddeleniu automobilky podarilo vytvoriť päťdverovú pomerne roztomilo vyzerajúcu vec, ktorá vyzerá ako offroad vypraný v teplej vode. 

Keď to bude nutné, môžete v ňom i prespať

V interiéri to nie je o nič horšie. Hyundai sľubuje mäkčené materiály, do sedadla vodiča integrované držiaky nápojov, sklopiť môžete všetky štyri operadlá (a zdriemnuť si na lôžku s dĺžkou 2059 mm) a v pozdĺžnom smere (o 160 mm) môžete posúvať aj zadné sedačky. V takom prípade dostanete batožinový priestor s objemom 301 litrov. Potrebujete do mesta niečo viac? Vlastne áno, živé a úsporné motory.

Mestské mini

Aj preto je Casper dostupný s litrovým trojvalcami. Slabší, s označením 1.0 MPi, má 75 koní a 95 Nm. Výkonnejší variant 1.0 T-GDi dostal turbo a ponúkne majiteľovi rovných 100 koní. Na bezpečnosti sa pritom nešetrilo. V kabíne nájdete sedem airbagov a hromadu asistenčných systémov, vrátane udržovania auta v jazdnom pruhu, adaptívny tempomat alebo automatické prepínanie svetiel.

Cena? Za atmosférický liter v kombinácii so štvorstupňovou automatickou prevodovkou dáte skoro 14 miliónov. Juhokórejských wonov samozrejme. Čo po prepočte vychádza na približne 10 tisíc eur. Výkonnejší model potom bude dostupný za ceny od 13 500 eur. No nekúpte to.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 18 obrázkov

zdroj: Hyundai