Monumentálne úseky rovného asfaltu, ktoré sa tiahnu naprieč rozľahlými krajinami bez jedinéj zákruty, sú fascinujúcim úkazom pre mnohých vodičov. Nachádzajú sa na rôznych miestach po celom svete, od vyprahnutých púští Saudskej Arábie, cez nekonečné roviny Austrálie, až po rozsiahle cesty v kanadskej provincii Saskatchewan. Samozrejme nemôžeme zabudnúť ani na vyasfaltované priamky v Spojených štátoch amerických. Do našeho rebríčka sa dostalo 10 roviniek, ktoré ponúkajú jedinečný zážitok z jazdy – či už vzrušujúci alebo monotónny, to závisí od perspektívy každého vodiča. Dve rovinky z rebríčka sú dokonca zapísané v Guinnessovej knihe rekordov.

10. Cesta I-10 -> 132 km

Rebríček otvára diaľnica Interstate 10 (I-10), ktorá prechádza cez Phoenix, až k hranici s Kaliforniou. Tento úsek v Arizone je dlhý 132 km a je neslávne známy vysokým počtom fatálnych dopravných nehôd. Postavená bola v roku 1990. Rovná cesta vedie priamo cez púšť a preto neočakávajte veľa ľudí ani čerpacích staníc. Stretnete len opustené mestečká a kaktusy. Cesta vám zaberie (bez porušovania predpisov) približne 1 hodinu a 9 minút.

I-10

9. Cesta SK-33 W -> 141 km

Názov cesty môže pripomínať Slovensko, v skutočnosti sa však nachádza v Kanade, konkrétne v srdci provincie Saskatchewan. Cesta SK-33 W je dlhá 141 kilometrov a táto vyasfaltovaná trasa spája Stoughton s hlavným mestom provincie, Reginou. Jazda trvá približne 1 hodinu a 27 minút.

SK-33 W

8. Cesta Eire Highway -> 146,6 km

Eyre Highway je diaľnica u protinožcov, ktorá sa tiahne na vzdialenosť 1675 km a spája Západnú Austráliu s Južnou Austráliou cez planinu Nullarbor. Táto cesta zahŕňa aj najdlhší rovný úsek cesty v krajine, merajúci 146,6 kilometra bez jedinej zákruty. Po väčšinu svojej dĺžky je popisovaná ako dlhá a osamelá cesta. Je zaznamenaná aj v Guinnessovej knihe rekordov. 

Eire Highway

7. Diaľnica 50 -> 153 km

Diaľnica 50 sa nachádza v Saudskej Arábii. Je to vyasfaltováná horúca priamka prechádzajúca priamo cez púšť a má dĺžku 153 km. Spája mestá Dhalm v regióne Mekka a Afif v regióne Najd. Cesta vám potrvá približne hodinu a pol pri dodržiavaní predpisov.

Highway 50

6. Cesta Mexico 1 -> 169 km

Ďalšia cesta z rebríčka najdlhších rovných ciest sveta sa nachádza v štáte Baja California Sur v Mexiku. Cesta s názvom México 1 je považovaná za najdlhší rovný úsek v krajine, merajúci 169 km bez jedinej zákruty. Tento úsek spája mestá El Médano a Las Barrancas, a prejdenie trasy trvá približne dve hodiny.

Mexico 1 - Carretera Federal 1

5. Cesta US-54 W -> 173 km

Cesta US-54 W spojuje mesto Liberal v okrese Seward County, v Kansase, s mestom Dalhart v okrese Dallam County, v Texase. Tento 173 km dlhý úsek je bez výrazných zákrut a prechádza cez tri štáty: Texas, Kansas a Oklahomu. Jazda vám zaberie približne hodinu a 50 minút.

US-54 W

4. Cesta B71 -> 191 km

Cesta B71, známa aj ako Mitchell Highway, je vyasfaltovaný kus cesty prechádzajúci stredozápadnou časťou Nového Južného Walesu v Austrálii. Začína úplne rovným úsekom z Bourke smerom na sever do Byrocku, ktorý je dlhý 71 km a končí tesne na sever od Byrocku. Potom sa cesta mierne zatočí cez mesto na 2,3 km dlhom úseku. Ďalší úplne rovný úsek začína z Byrocku a pokračuje až 3,6 km od centra mesta Nynganu. Tento úsek je dlhý 120 km. Trasa bez zastávok trvá približne 2 hodiny.

B71

3. Cesta ND-46 W - > 194 km

V TOP 3 sa umiestila aj priamka, ktorá je vyasfaltovaná v štáte Severná Dakota. Tento 194 km dlhý úsek rovnej cesty sa nachádza blízko mesta Fargo a spája mestá Oxbow v okrese Cass a Streeter v okrese Stutsman. Autom sa dá zvládnuť za približne 1 hodinu a 56 minút. Severná Dakota sa pýši tým, že cesta ND-46 W je najdlhšou úplne rovnou cestou v Spojených štátoch a Kanade!

ND-46 W

2. Cesta z Mayor Pablo Lagerenza - Mariscal José Félix Estigarribia -> 207 km

Striebornú priečku v rebríčku si berie rovinka s dĺžkou 207 km a vedie v smere sever-juh z mesta Mayor Pablo Lagerenza v departemente Alto Paraguay do mesta Mariscal José Félix Estigarribia v departemente Boquerón, na severozápade Paraguaja. Cestovanie celkom trvá, pripravte sa, že rovno pôjdete približne 3 hodiny.

Ruta Mayor Pablo Lagerenza-Mariscal José Félix Estigarribia

1. Diaľnica 10 -> 240 km

Zlatú priečku získava diaľnica 10 a nachádza sa v Saudskej Arábii. Táto trasa je dlhá 1475 km a spojuje Ad Darb pri Červenom mori s Al Batha pri Perzskom zálive. Najdlhší úplne rovný úsek trasy s dĺžkou 240 km začína pri meste Al Batha. Tento úsek je zaznamenaný v Guinnessovej knihe rekordov ako najdlhšia rovinka na svete, čím prekonáva predchádzajúci rekord Austrálskej priamky (Eire Highway). Diaľnica 10 s dvoma pruhmi v každom smere nie je len priamka, ale je známa aj absenciou zákrut, stúpaní a klesaní. Akurát pozor na radary. Zaujímavosťou je, že pôvodne bola vybudovaná pre miestneho panovníka.

Highway 10

AKÝ TYP CESTY PREFERUJETE?
  • Rovná, ničím nerušená cesta. ( 17% )

     

  • Cesta so zákrutami, stúpaniami a klesaniami vyvolávajúca viac emócii. ( 83% )

     

Odpovedalo 47 ľudí